«Για το θέμα της βίας και του bullying, η άποψή μας και μάλιστα πρέπει να πω ότι συνεργαζόμαστε και επικαιροποιήσαμε μάλιστα πρόσφατα και το σύμφωνο συνεργασίας με το Υπουργείο, πρέπει να λειτουργούμε με τους θεσμούς» τόνισε ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του «Χαμόγελο του παιδιού» μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.
«Παίρνονται κάποιες αποφάσεις που ενδεχομένως να είναι ακραίες. Δεν πιστεύουμε ότι η βία αντιμετωπίζεται με βία, με τιμωρητικές διαδικασίες. Εμείς ξέρουμε και το έχουμε δει και έχει αποδειχθεί ότι η πρόληψη σώζει καταστάσεις πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε αντιμετώπιση κατασταλτική» σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.
«Θέτουμε εαυτούς στη διάθεση του Υπουργείου, μιλάμε μαζί τους, τους δίνουμε προτάσεις, τους δίνουμε εργαλεία στους εκπαιδευτικούς για να μπορούν να κινηθούν, γιατί αυτό χρειάζεται, θωράκιση και προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που έχουμε σαν όραμα. Να μην αφήνουμε τα παιδιά έκθετα στη βία και στην προσπάθεια κάποιων να τα προσελκύσουν στην παραβατικότητα» επισήμανε ο κ. Γιαννόπουλος και ανέφερε πως είκοσι δύο ψυχολόγοι του Οργανισμού, «οργώνουν όλα τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα και προσπαθούν με τη σχολική κοινότητα και μαζί να ενισχύσουμε, να ενδυναμώσουμε τους εκπαιδευτικούς, να ενημερώσουμε τους γονείς, αλλά κυριότερα να μιλήσουμε διαδραστικά με τα παιδιά και όχι κουνώντας το δάκτυλο». «Βλέπουμε αποτελέσματα. Τα παιδιά τηλεφωνούν στο 1056, επικοινωνούν με το chat1056 και ζητάνε βοήθεια. Δυστυχώς έχουμε έναν αυτοκτονικό ιδεασμό την ημέρα από εφήβους» συμπλήρωσε. Διευκρίνισε πως δεν είναι όλες οι περιπτώσεις αυτοκτονικού ιδεασμού εφήβων λόγω σχολικού εφοβισμού, αλλά μπορεί να υπάρχουν οικογενειακά θέματα ή και άλλες αιτίες, όπως κάποια ερωτική απογοήτευση.
Ερωτηθείς για την υπόθεση της κακοποίησης των δύο αδερφών από τη θετή τους μητέρα στη Ζάκυνθο, εάν θα επιστρέψουν στη φιλοξενία του Οργανισμού, όπου βρίσκονταν τα παιδιά πριν υιοθετηθούν, ο κ. Γιαννόπουλος, ανέφερε τα εξής. «Είναι απόφαση του εισαγγελέα αν θα επιστρέψουν ή όχι. Εμείς ευελπιστούμε, κάποιες από τις οικογένειες που ήταν κοντά στα παιδιά, όπως οι νονοί, να συνεχίσουν τη ζωή τους, τουλάχιστον να μη χάσουν φίλους, να μη χάσουν το σχολείο τους και όλα αυτά. Εμείς με μεγάλη χαρά θα τους υποδεχτούμε, αλλά θα ήθελα κάποιοι να σκεφτούν. Έφυγαν από το Χαμόγελο του Παιδιού που ήταν καλά, αλλά υπάρχει κάτι καλύτερο που είναι η ευλογία της υιοθεσίας. Έτσι θεωρούμε εμείς και θα προσπαθήσουμε να την κρατήσουμε σαν κόρη οφθαλμού. Να μην επηρεαστεί όλη, με τις φιλολογίες που υπάρχουν».
«Βάσει των δεδομένων που έχουμε στα αρχεία μας, είναι παιδιά που είχαν υιοθετηθεί πριν τρία χρόνια. Σε εμάς έμειναν εμένα ενάμιση χρόνο. Ήταν όταν ήρθαν τεσσάρων και επτά χρονών. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, τα παιδιά μένανε στη Βόρειο Ελλάδα σε ένα από τα σπίτια μας, όπως είπα για ενάμιση χρόνο, παρουσιάστηκε η οικογένεια αυτή στη Ζάκυνθο και από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μας ειδοποίησαν, έκαναν τον έλεγχο και προχώρησαν με δεδομένο πλέον ότι φάνηκε ότι ήταν εντάξει, προχώρησαν στη διαδικασία. Τον έλεγχο όμως, την εποπτεία και παρακολούθηση της καλής ποιότητας της υιοθεσίας τουλάχιστον για τα τρία χρόνια, την έχει πάλι η Περιφέρεια. Δεν έχουμε δικαίωμα εμείς. (…) Κάποιες οικογένειες μας δίνουν το δικαίωμα να έχουμε την επαφή και τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μια οικογένεια ξέρουν τη συνέχεια της ζωής τους, ξέρουν ότι κάποια στιγμή ήταν άσχημα τα πράγματα, μετά στη συνέχεια έγιναν καλύτερα και μετά έγιναν καλυτερότερα. Αυτό τους κάνει να έχουν σύνδεση και ένωση και να μην έχουν προβλήματα μέσα από τα κενά που δημιουργούνται. Αυτά και από ψυχολογικής άποψης και παιδοψυχιατρικής άποψης είναι μια ενδυνάμωση».
Ως προς το εάν τελικά τα παιδιά επιστρέψουν στο Χαμόγελο του Παιδιού, ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε «φυσικά θα τα δεχτούμε. Θα έχουμε ανοικτές αγκαλιές και θα προσπαθήσουμε να λειάνουμε τα προβλήματα που έχουν».
ΠΗΓΗ: ERT