Παραδίδεται το Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής των Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (ΟΣΠΑ), όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής Έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Δημήτρης Γιάντσης στο πλαίσιο ημερίδας ενημέρωσης για την επέκταση και αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης και Καταγραφής των Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (ΟΣΠΑ), η οποία πραγματοποιήθηκε από την γενική διεύθυνση Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τι είναι το ΟΣΠΑ
Το ΟΣΠΑ αποτελεί το κύριο ψηφιακό εργαλείο διαχείρισης και παρακολούθησης των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Η δράση, η οποία υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας, τον κεντρικό κόμβο σχεδιασμού, ανάπτυξης και υλοποίησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024 και περιλαμβάνει πλήθος υποσυστημάτων και εφαρμογών, που παρέχονται είτε ως διαδικτυακές εφαρμογές είτε ως mobile apps και αφορούν σε όλο το εύρος των διαδικασιών του αλιευτικού τομέα.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Τσιάρας τόνισε ότι «για την κυβέρνηση, η στήριξη της αλιείας δεν αποτελεί μια υποχρέωση, αλλά μια πολιτική επιλογή και εθνική δέσμευση. Η Ελλάδα, με τον μεγαλύτερο επαγγελματικό αλιευτικό στόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη Μεσόγειο και όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κλάδος δεν συνεισφέρει μόνο στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, αλλά και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μεταξύ άλλων κάλεσε «τους εμπλεκομένους στον αλιευτικό κλάδο να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο το νέο Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιεργειών και Θαλασσών, που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ». Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό επικεφαλής διευθύνσεων του ΥΠΑΑΤ, της Περιφέρειας Αττικής και των αναδόχων (Cosmote, IKnowHow S.A).
Τέλος ο κ. Γιάντσης δήλωσε ότι «συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για εντατικοποίηση της υλοποίησης πλέον των έργων που είχαμε προκηρύξει, σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραδώσουμε ένα ακόμα ολοκληρωμένο έργο. Η Κοινωνία της Πληροφορίας είναι ο Δημόσιος Φορέας που με την εμπειρία και την τεχνογνωσία του στην υλοποίηση έργων ICT, καταφέρνει να συνθέτει απόψεις και να οδηγεί ετερογενείς ομάδες ανθρώπων, όλων αυτών που συμμετέχουν δηλαδή στο έργο, προς μια κοινή κατεύθυνση βαδίζοντας με τον σωστό ρυθμό πάνω στο χρονοδιάγραμμα του κάθε έργου. Εκεί έγκειται και η επιτυχία του ρόλου της Κοινωνίας της Πληροφορίας, καθότι τα προβλήματα στα έργα τεχνολογίας δεν προέρχονται συνήθως από την τεχνολογία, αλλά από την ανομοιογενή πολυφωνία, την έλλειψη επικοινωνίας και κεντρικού συντονισμού κάτι που έρχεται η Κοινωνία της Πληροφορίας και προσδίδει σε κάθε έργο που αναλαμβάνει».
Η επιτυχία της κοινής αλιευτικής πολιτικής εξαρτάται από την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου. Τα μέτρα που προβλέπονται στο θεσμικό πλαίσιο αναφοράς αποσκοπούν στη εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου, επιθεώρησης και επιβολής κυρώσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με όλους τους κανόνες της κοινής αλιευτικής πολιτικής και να καταστεί δυνατή η βιώσιμη εκμετάλλευση των έμβιων υδρόβιων πόρων μέσω της κάλυψης όλων των πτυχών της πολιτικής.