250.000 τόνοι αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή της ελιάς στην Ελλάδα, η οποία είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Χατζηανδρώνη, 25 χρόνια ελαιοπαραγωγό και Ιδιοκτήτη Ελαιοτριβείου, “η φετινή χρονιά ήταν μία καλή χρονιά αλλά όχι η καλύτερη. Η τιμή χονδρικής έπεσε στα 5 ευρώ το λίτρο μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μία τιμή οριακή για τον παραγωγό, ενώ για τον καταναλωτή η τιμή θα πέσει σε λιγότερο από έναν χρόνο και θα διαμορφωθεί στα 7-8 ευρώ το λίτρο.
“Όταν υπάρχει νερό στο κτήμα, ο ελαιοπαραγωγός ελέγχει την παραγωγή του, όταν όμως εξαρτάται από τον καιρό δεν μπορείς να κάνεις κάτι”, επισήμανε ο κ. Χατζηανδρώνης, προσθέτοντας ότι η παραγωγή από τη Φθιώτιδα και κάτω δεν έχει καμία σχέση με τη βόρεια Ελλάδα.
“Εμείς δεν μπορούμε να ρίξουμε λίπασμα άζωτο αυτή την περίοδο στο χωράφι, μπορούμε μετά τον Φεβρουάριο, ούτε να κλαδέψουμε τώρα μπορούμε, γιατί με έναν παγετό, τα δέντρα θα πάθουν καρκίνωμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από τις πιο γνωστές ποικιλίες βρώσιμης ελιάς στην Ελλάδα είναι η Πράσινη Ελιά Χαλκιδικής, που, όπως φανερώνει το όνομά της, καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στη Χαλκιδική. Οι ελιές αυτές έχουν λαμπερό πράσινο – πρασινοκίτρινο χρώμα, διακριτικό φρουτώδες άρωμα, ελαφριά πικρή – πικάντικη γεύση, με έλλειψη λιπαρότητας, χαρακτηρίζονται από το μεγάλο τους μέγεθος, με την αναλογία της σάρκας – πυρήνα 9:1.
Όπως τόνισε ο κ. Στέλιος Χούτας, Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος, Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής υπάρχουν 360.000 στρέμματα με ελιά στη Χαλκιδική, με έξι εκατομμύρια δέντρα για βρώσιμη ελιά.
Στην Ορμύλια, δείχνοντας σεβασμό στη φύση, αλλά και στον καταναλωτή, είπε ο κ. Χούτας, τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες και τη νομοθεσία. Μετά την προσεκτική συγκομιδή του καρπού, που ξεκινά τον Οκτώβριο, τοποθετούνται μέσα σε βαρέλια για εκπίκριση και στη συνέχεια συντηρούνται με αλάτι, σε άλμη, ξύδι ή και λάδι.
Η Πράσινη Ελιά Χαλκιδικής, μία εξαιρετική διατροφική καθημερινή συνήθεια ως ορεκτικό σε σαλάτες, συνοδευτικό σε γεύμα, αλλά και στο ποτό που στο εμπόριο υπάρχει περίπου τα τελευταία 30 με 40 χρόνια, προσφέρεται ολόκληρη, εκπυρηνωμένη, τσακιστή, χαρακτή και με επιλογή στη γέμιση, όπως αμύγδαλο, σκόρδο, πιπεριά, λεμόνι, πορτοκάλι και μακεδονικό πιπεράκι.
Ο κ. Χούτας περιέγραψε στην ΕΡΤ3 πώς γίνεται η μεταποίηση της πράσινης ελιάς αλλά και ο έλεγχος ποιότητας που, όπως είπε, γίνεται βάσει αυστηρών κανόνων, ώστε να διασφαλίζεται η άριστη ποιότητα όταν αυτή φτάνει στο πιάτο του καταναλωτή.
Ο κ. Γιώργος Μάρδας, Αντιπρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, μίλησε για τους παράγοντς που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της πράσινης ελιάς, όπως είναι η θερμοκρασία και τα φυτοφάρμακα.