«Αν ξεκινήσεις τώρα από το κέντρο της Αθήνας, θα φτάσεις γρηγορότερα στο Ροβανιέμι απ’ ό,τι στο Μαρούσι». Με αυτή τη φράση, οδηγοί διασκεδάζουν τον… πόνο τους για την κίνηση στην πρωτεύουσα, η οποία, όσο πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, γίνεται όλο και πιο φρικτή.
Οι live χάρτες βάφονται κόκκινοι -το χρώμα του πολύ έντονου μποτιλιαρίσματος- από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ και οι μετακινήσεις γίνονται με βήμα σημειωτόν. «Γιορτές είναι, θα περάσουν», θα πει κανείς, προτρέποντας σε υπομονή, όμως οι συγκοινωνιολόγοι προειδοποιούν ότι θα πρέπει να το συνηθίσουμε. Αυτή θα είναι η νέα κανονικότητα για τις μετακινήσεις στην Αθήνα.
Οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες και όσο πλησιάζουν οι γιορτές, το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας αλλάζει μορφή και μέρη.
Το μποτιλιάρισμα μεγεθύνεται σε όγκο, άρα καταλαμβάνει μεγαλύτερη έκταση (ουρές χιλιομέτρων) και καταναλώνει περισσότερο χρόνο στους οδηγούς, ενώ στις οδικές αρτηρίες που έχουν καθημερινά πρόβλημα προστίθενται και άλλες, οι οποίες επιδεινώνουν το πρόβλημα. Επιπλέον, η κίνηση είναι έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τον κυκλοφοριακό φόρτο να γίνεται πιο ελαφρύς μετά τις 9 το βράδυ. Πού και γιατί συμβαίνει αυτό και για πόσο θα συμβαίνει;
Εορταστικό… μποτιλιάρισμα
«Οι αυξημένες ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας και η αυξημένη εμπορική κίνηση προκαλούν κυκλοφοριακές συμφορήσεις και πέραν των ωρών αιχμής», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο σύμβουλος διαχείρισης κυκλοφορίας Κίμων Λογοθέτης, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα επιτείνουν η αύξηση του αριθμού των Ι.Χ. και η -έστω και μικρή- πτώση της θερμοκρασίας που ωθεί περισσότερους να μετακινηθούν με αυτοκίνητο.
Αυτό που έχει αλλάξει τις ημέρες των εορτών, εξηγεί ο κ. Λογοθέτης, είναι το γεγονός ότι οι μετακινήσεις γίνονται τώρα και αργά το απόγευμα, στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στους δήμους που έχουν στολισμό και εορταστικές δραστηριότητες. Ετσι λοιπόν, όπου υπάρχουν αγορές με πολλά εμπορικά καταστήματα, αυξάνεται η κίνηση.
Στην -ήδη κορεσμένη- Νέα Σμύρνη, για παράδειγμα, η λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου και η Ομήρου μπορεί να χρειαστούν παραπάνω από μισή ώρα για να διασχιστούν, ενώ σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στη Φιλολάου στο Παγκράτι, στη Θησέως στην Καλλιθέα, στη λεωφόρο Ποσειδώνος προς τη Γλυφάδα, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στη Δάφνη, στην Ηλιούπολη, στο Παλαιό Φάληρο, στο Καλαμάκι, στη Γλυφάδα και στον Πειραιά, στο Περιστέρι, αλλά και στα βόρεια, στο Μαρούσι και στην Κηφισιά. Σε αυτές τις περιοχές το πρόβλημα επιτείνει και το διπλοπαρκάρισμα.
Τον μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο αυτές τις γιορτές, πάντως, συγκεντρώνουν οι δρόμοι του κέντρου, Αμαλίας, Βασ. Σοφίας, Βασ. Κωνσταντίνου και ειδικά η Σταδίου, επειδή πρόκειται για δρόμους που δέχονται κίνηση από κόσμο ο οποίος θέλει να ψωνίσει, να κάνει βόλτα στο κέντρο, αλλά και διερχόμενους που κατευθύνονται προς άλλες περιοχές.
Η κίνηση του κέντρου μεταφέρεται και στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, οι οποίες ούτως ή άλλως είχαν πρόβλημα.
Βασίλισσα της κίνησης αυτές τις ημέρες είναι η λεωφόρος Κηφισίας, στην οποία το μποτιλιάρισμα είναι τόσο μεγάλο που ο απαιτούμενος χρόνος για να τη διασχίσει κανείς έχει υπερτριπλασιαστεί.
Ενδεικτικά, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας καταγράφηκε ότι η διαδρομή από το Μαρούσι ως το κέντρο της Αθήνας -η οποία υπό κανονικές συνθήκες χρειάζεται κατά τι παραπάνω από μισάωρο- μέσω της λεωφόρου Κηφισίας διαρκούσε 1 ώρα και 40 λεπτά.
Η Κηφισίας έχει παραλύσει από την κίνηση, όχι μόνο επειδή αποτελεί τον βασικό κόμβο που συνδέει το κέντρο με τα βόρεια, αλλά και επειδή κατά μήκος της υπάρχουν εμπορικά καταστήματα που αποτελούν προορισμό.