Οι κινεζικές αρχές συμφώνησαν να εκδώσουν ειδικά κρατικά ομόλογα αξίας 3 τρισ. γιουάν (411 δισ. δολαρίων) το επόμενο έτος, δήλωσαν δύο πηγές, που θα είναι τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, καθώς το Πεκίνο αυξάνει τα δημοσιονομικά κίνητρα για να αναζωογονήσει την παραπαίουσα οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το σχέδιο για την έκδοση κρατικών ομολόγων το 2025 θα είναι μια απότομη αύξηση από το φετινό 1 τρισ. γουάν και έρχεται καθώς το Πεκίνο ετοιμάζεται να αμβλύνει το πλήγμα από την αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών δασμών στις κινεζικές εισαγωγές, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
Τα έσοδα θα στοχεύσουν στην τόνωση της κατανάλωσης μέσω προγραμμάτων επιδότησης, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των επιχειρήσεων και στη χρηματοδότηση επενδύσεων σε προηγμένους τομείς με γνώμονα την καινοτομία, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, ανέφεραν οι πηγές.
Οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών κρατικών ομολόγων της Κίνας αυξήθηκαν κατά 1 μονάδα βάσης (μ.β.) και 2 μ.β., αντίστοιχα, μετά την είδηση.
Η σχεδιαζόμενη ειδική έκδοση κρατικών ομολόγων του επόμενου έτους θα είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ και υπογραμμίζει την προθυμία του Πεκίνου να προχωρήσει ακόμη πιο βαθιά στο χρέος για να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές δυνάμεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η Κίνα δεν περιλαμβάνει γενικά τα εξαιρετικά μακροπρόθεσμα ειδικά ομόλογα στα ετήσια σχέδια του προϋπολογισμού της, καθώς θεωρεί το μέσο ως έκτακτο μέτρο για την άντληση εσόδων για συγκεκριμένα έργα ή στόχους πολιτικής ανάλογα με τις ανάγκες.
Οι νέες πρωτοβουλίες
Στο πλαίσιο του σχεδίου του επόμενου έτους, περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια γουάν που θα αντληθούν μέσω μακροπρόθεσμων ειδικών κρατικών ομολόγων θα χρηματοδοτήσουν «δύο μεγάλα» και «δύο νέα» προγράμματα, δήλωσαν οι πηγές με γνώση του θέματος.
Οι «νέες» πρωτοβουλίες αποτελούνται από ένα πρόγραμμα επιδότησης για διαρκή αγαθά, όπου οι καταναλωτές μπορούν να ανταλλάσσουν παλιά αυτοκίνητα ή συσκευές και να αγοράζουν νέα με έκπτωση, και ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που επιδοτεί αναβαθμίσεις εξοπλισμού μεγάλης κλίμακας για επιχειρήσεις.
Τα «μεγάλα» προγράμματα αναφέρονται σε έργα που υλοποιούν εθνικές στρατηγικές, όπως η κατασκευή σιδηροδρόμων, αεροδρομίων και γεωργικών εκτάσεων και η δημιουργία ικανοτήτων ασφαλείας σε καίριες περιοχές, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα.
Ο κρατικός σχεδιαστής NDRC δήλωσε στις 13 Δεκεμβρίου ότι το Πεκίνο διέθεσε πλήρως όλα τα έσοδα από το φετινό 1 τρισεκατομμύριο γιουάν σε υπερμακροπρόθεσμα ειδικά κρατικά ομόλογα, με περίπου το 70% των εσόδων να χρηματοδοτεί τα «δύο μεγάλα» προγράμματα και το υπόλοιπο να πηγαίνει στα «δύο νέα» προγράμματα.
Η απειλή των δασμών
Ένα άλλο μεγάλο μέρος των προγραμματισμένων εσόδων για το επόμενο έτος θα προορίζεται για επενδύσεις στις «νέες παραγωγικές δυνάμεις», τη συντομογραφία του Πεκίνου για την προηγμένη μεταποίηση, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, η ρομποτική, οι ημιαγωγοί και η πράσινη ενέργεια, ανέφεραν οι πηγές.
Μία από τις πηγές δήλωσε ότι το ποσό που προορίζεται για την πρωτοβουλία αυτή θα είναι πάνω από 1 τρισεκατομμύριο γιουάν.
Τα υπόλοιπα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση μεγάλων κρατικών τραπεζών, δήλωσαν οι πηγές, καθώς οι κορυφαίοι δανειστές αγωνίζονται με συρρικνωμένα περιθώρια κέρδους, παραπαίουσα κέρδη και αυξανόμενα κόκκινα δάνεια.