Η Ευρώπη θα απαντήσει σε τυχόν δασμούς που θα επιβάλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «με ανάλογο τρόπο», δήλωσε την Τετάρτη στο CNBC ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Εάν υπάρχει ανάγκη να υπερασπιστούμε τα οικονομικά μας συμφέροντα, θα ανταποκριθούμε με ανάλογο τρόπο», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις στον Steve Sedgwick του CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, αν αυτό καταστεί αναγκαίο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, ο Τραμπ επανέλαβε την απειλή του να επιβάλει δασμούς στα προϊόντα της ΕΕ που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η ΕΕ ήταν «πολύ, πολύ κακή για εμάς Οπότε θα τους επιβληθούν δασμοί Είναι ο μόνος τρόπος … για να υπάρξει δικαιοσύνη.
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποστούν τελωνειακούς δασμούς, «το μόνο μέσο» που έχουν οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν πως θα έχουν «σωστή μεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά αμερικανός νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στηλιτεύοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του έναντι της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι πολύ κακή για εμάς. Μας μεταχειρίζεται πολύ άσχημα. Δεν εισάγει αυτοκίνητά μας ή αγροτικά προϊόντα μας. Στην πραγματικότητα δεν παίρνουν τίποτα σπουδαίο», είπε σε συνέντευξή του.
Είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του συζητούσε την επιβολή πρόσθετου δασμού 10% στα αγαθά που εισάγονται από την Κίνα, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο
ΗΠΑ και ΕΕ είναι στρατηγικοί σύμμαχοι
Ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι στρατηγικοί σύμμαχοι και είναι σημαντικό να συνεργάζονται, τόσο γεωπολιτικά όσο και οικονομικά
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνομιλούν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους για να βρουν μια «ρεαλιστική» λύση στη συζήτηση για τους δασμούς, είπε, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να υποφέρει αν η οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χωρών πληγεί.
«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η εμπορική και επενδυτική σχέση, διότι διαφορετικά θα επέλθει παγκόσμιος οικονομικός κατακερματισμός, και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να συμβεί αυτό, και το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτό θα σήμαινε μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ έως και 7%», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.
Η ΕΕ επιθυμεί να διατηρήσει τους οικονομικούς της δεσμούς με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι έχουν τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική και επενδυτική σχέση και «απολαμβάνουν την πιο ολοκληρωμένη οικονομική σχέση στον κόσμο», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το εμπορικό ισοζύγιο αποτελεί ιδιαίτερο φόβητρο για τον πρόεδρο Τραμπ, με την ΕΕ να έχει πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών με τις ΗΠΑ το 2023, αλλά έλλειμμα στις υπηρεσίες την ίδια περίοδο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2023, η ΕΕ εξήγαγε αγαθά αξίας άνω των 502 δισ. ευρώ (522 δισ. δολάρια) στις ΗΠΑ, ενώ εισήγαγε ποσότητες άνω των 340 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει πλεόνασμα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής