Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η πρόταση για τον Κωνσταντίνο Παπαβασιλείου, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ.
Πρόκειται για τον υποψήφιο που κρίθηκε από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Παύλο Μαρινάκη, και μετά από διαγωνιστική διαδικασία που περιγράφηκε στους βουλευτές, ως ο καταλληλότερος από τους τρεις υποψηφίους.
«Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιλέγεται στέλεχος για τη Διοίκηση μέσα από τη νέα διαδικασία, γραπτό διαγωνισμό, συνεντεύξεις και μέσα από το ΑΣΕΠ, γεγονός που επιβεβαιώνει την προσήλωση της στο δημόσιο χαρακτήρα και ρόλο» είπε.
Ο νέος Δ/νων Σύμβουλος παρουσίασε αναλυτικά το όραμα και τους στόχους του για τη δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα εστιάζοντας μεταξύ άλλων στη μετεξέλιξη του ΕΡΤNews σε 24ωρο δίκτυο, την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, και την αναβάθμιση του ERTFLIX σε σύγχρονη πλατφόρμα με εξατομικευμένες υπηρεσίες για κάθε χρήστη. Μια πλατφόρμα που έχει σπάσει τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και αγγίζει τις 18 εκατ. θεάσεις το μήνα, όπως ακούστηκε.
Θετική γνώμη για τον διορισμό του κ. Παπαβασιλείου εξέφρασε μόνο η Νέα Δημοκρατία με τον Σταύρο Καλαφάτη να εστιάζει στην καλή εικόνα της ΕΡΤ και να θεωρεί ότι ο προτεινόμενος μπορεί να επιτελέσει άριστα το νέο του ρόλο.
Αυστηρή ήταν η κριτική που δέχτηκε τόσο ο Παύλος Μαρινάκης όσο και ο Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για σειρά θεμάτων.
Άλλωστε, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν αρνητικά στην υποψηφιότητα Παπαβασιλείου διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο, αλλά με την κυβερνητική πολιτική που καλείται να υλοποιήσει στην ΕΡΤ.
Ανέβηκαν οι τόνοι αναφορικά με την κάλυψη του συλλαλητηρίου των Τεμπών
Οι τόνοι ανέβηκαν αναφορικά με την κάλυψη του συλλαλητηρίου των Τεμπών, με το ΠΑΣΟΚ να καταλογίζει δόλο στη διοίκηση για την υποβάθμιση του θέματος, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα να θέτουν ζητήματα για τον πλουραλισμό, την αντικειμενικότητα και να καταλογίζουν έλλειμμα αξιοπιστίας στην ενημέρωση, ακόμα και ως προς την αντιπροσωπευτική κάλυψη γεγονότων, αλλά και των κομμάτων.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στα εργασιακά θέματα και εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων, στην οικονομική διαχείριση, τις εξωτερικές παραγωγές και τις υπερκοστολογήσεις, όπως υποστήριξαν τα κόμματα.
Τις αιτιάσεις αυτές και ιδιαίτερα τον δόλο για το θέμα της κάλυψης του συλλαλητηρίου των Τεμπών απέκρουσε ο κ. Μαρινάκης, που πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «εργαλειοποίηση του πόνου για τα Τεμπη μπας και αποκτήσετε πολιτικό σωσίβιο».
Αναφέρθηκε επίσης στο πλεόνασμα της ΕΡΤ που όπως είπε «γυρίζει στον κρατικό προϋπολογισμό (και έχουμε 76% παραπάνω δαπάνες για την υγεία, όχι μόνο από την ΕΡΤ)», καταλήγοντας ότι «το ξέρω ότι προσπαθείτε να βρείτε “λεφτόδεντρα”, αλλά δεν υπάρχουν και κάποιοι σέβονται τα λεφτά του ελληνικού λαού».
Κλείνοντας, υποστήριξε την επιλογή του στο πρόσωπο του κ. Παπαβασιλείου καλώντας τα κόμματα να δουν την «μεγάλη εικόνα αναβάθμισης του προγράμματος της ΕΡΤ στην οποία έχει διαδραματίσει ρόλο ο κ. Παπαβασιλείου, που άλλαξε όπως και συνολικά η ΕΡΤ που έχει μετατραπεί σε σύγχρονο οργανισμό».
«Η επιλογή του κ. Παπαβασιλείου έγινε με βάση την ανάγκη να αναδειχθεί ένα πρόσωπο που προέρχεται από τα σπλάχνα της ΕΡΤ, καθώς εργάζεται σε αυτή επί 27 έτη, συγκεκριμένα από το 1997, ενώ ως γενικός διευθυντής προγράμματος από το 2020 είχε σημαίνοντα ρόλο στην ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε ζητήσει την παραίτηση της Διοίκηση της ΕΡΤ. Πώς σας φαίνεται, ως γενικός διευθυντής προγράμματος που είναι μέχρι τώρα η θέση σας, το γεγονός ότι γίνεται ένα συλλαλητήριο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και στο δελτίο της ΕΡΤ αυτό καλύπτεται 40 λεπτά μετά», διερωτήθηκε ο Παναγιώτης Δουδώνης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ο Χρήστος Γιαννούλης, από την άλλη πλευρά, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:
«Θέλω να θυμίσω ότι έχουμε καταθέσει πολλές φορές στον δημόσιο διάλογο το γεγονός ότι η επιλογή των διοικήσεων της ΕΡΤ πρέπει να μην είναι μονοκαλλιέργεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά να έχει αυξημένη πλειοψηφία για να εξασφαλίζει τον πλουραλισμό».
Ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε:
«Το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα απολαμβάνουν τηλεοπτικού χρόνου εντελώς δυσανάλογου ακόμα και με το εκλογικό τους ποσοστό σε αντίθεση με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποτυπώνει συστηματική μόνιμη παραβίαση ακόμα και της δικής της νομοθεσίας για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων».
Ο Κωνσταντίνος Χήτας για την Ελληνική Λύση σχολίασε:
«Θεωρούμε ότι όποιος και να τοποθετούνταν στη θέση αυτή, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η δημόσια τηλεόραση από τις κυβερνήσεις είναι τέτοιος που εμείς διαφωνούμε. Θεωρούν τη δημόσια τηλεόραση ως λάφυρο και ένα δικό τους εργαλείο».
«Η ΕΡΤ έχει μετατραπεί σε ένα εργοστάσιο απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, βουλευτής της Νέας Αριστεράς.
«Η διαδικασία βάση της οποίας καλούμαστε να εκφέρουμε γνώμη επί της προτάσεως του υπουργού για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ δε διαθέτει εχέγγυα διαφάνειας», δήλωσε η Ασπασία Κουρουπάκη, βουλευτής της Νίκης.
«Η ΕΡΤ δεν είναι ιδιωτικός σταθμός. Είναι δημόσια τηλεόραση και χρηματοδοτείται από τους πολίτες. Η ΕΡΤ έχει διαφορετικό χρέος από αυτό που έχουν οι άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί», δήλωσε ο Αλέξανδρος Καζαμίας για την Πλεύση Ελευθερίας.
Ο Ιωάννης Κόντης για τους Σπαρτιάτες ανέφερε:
«Θα κάνω ένα ερώτημα: Θέλω να σας ρωτήσω αν εσείς επιλέγετε ποια κόμματα θα καλείτε είτε σε μία εκπομπή ή αν παίρνετε εντολή συμβουλές την κυβέρνηση τον αρμόδιο υφυπουργό να αποκλείεται κόμματα».
Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Εμμανουέλλα Αργείτη