Διεθνείς Αντιδράσεις
Διεθνείς αντιδράσεις προέκυψαν από τις επαφές και παρεμβάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Ο Τσίπρας συναντήθηκε με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και συμμετείχε σε συζητήσεις για το «Μέλλον της Ευρώπης», με τη συμμετοχή του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τα γερμανικά ΜΜΕ, όπως το Spiegel και η Süddeutsche Zeitung, εξέφρασαν ποικιλία απόψεων για την παρουσία του Τσίπρα. Τόνισαν ότι υπήρξε συμφωνία για την προσφυγική κρίση, όπου οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν ντροπή τις θυσίες των προσφύγων στα σύνορα της Ευρώπης. Σε άλλα ζητήματα, οι προσεγγίσεις τους παρέμειναν αντιμαχόμενες.
Ο Τσίπρας κατηγόρησε το ΔΝΤ για αυστηρότητα, ενώ ο Σόιμπλε υποστήριξε τη συνέχιση της συμμετοχής του σε προγράμματα διάσωσης. Οι διαφωνίες για την οικονομική πολιτική και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, καθώς και η κριτική προς τον Τσίπρα από γερμανικές εφημερίδες, όπως η Bild και η Die Welt, ενισχύουν το κλίμα.
- Οι γερμανικές αρχές υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα σοβαρών μεταρρυθμίσεων:
- στην αγορά εργασίας
- στο συνταξιοδοτικό
ενώ εκφράζουν αμφιβολίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τα αμερικανικά ΜΜΕ, από την άλλη πλευρά, επικεντρώνονται στη θέση του ΔΝΤ που ζητά σημαντική ελάφρυνση του χρέους για να υποστηρίξει την Ελλάδα. Παρά τις διαφωνίες στις διεθνείς αναφορές, ο Τσίπρας προσπαθεί να προβάλλει μια εικόνα συνεργασίας, τονίζοντας την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.