Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε μια νέα εντυπωσιακή εικόνα από το Νεφέλωμα του Πέπλου αποκαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες του και δεδομένα που φωτίζουν την ύπαρξη και εξέλιξη του προσφέροντας στοιχεία για τις εκρήξεις άστρων όπως αυτή από την οποία προέκυψε το νεφέλωμα.
Σε απόσταση περίπου 1.500 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Κύκνου βρισκόταν ένα άστρο με μάζα 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Πριν από 10-20 χιλιάδες έτη το άστρο αυτό εξερράγη. Η έκρηξη (σουπερνόβα) δημιούργησε κύματα κρούσης που αλληλεπιδρώντας με μεσοαστρικά αέρια και σκόνη σχημάτισε ένα υπέροχο νεφέλωμα το οποίο θύμισε σε κάποιους πέπλο για αυτό και έλαβε αυτή την ονομασία.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στρέφει κατά καιρούς το βλέμμα του στο νεφέλωμα του Πέπλου καταγράφοντας πάντα ενδιαφέρουσες επιστημονικά όσο και εντυπωσιακές εικόνες.
«Η νέα εικόνα συνδυάζει εικόνες που λαμβάνονται σε τρία διαφορετικά φίλτρα, υπογραμμίζοντας την εκπομπή από άτομα υδρογόνου, θείου και οξυγόνου. Η εικόνα δείχνει μόνο ένα μικρό μέρος του νεφελώματος του Πέπλου. Αν μπορούσατε να δείτε ολόκληρο το νεφέλωμα χωρίς τη βοήθεια ενός τηλεσκοπίου θα ήταν σε πλάτος όσο έξι πανσέληνοι τοποθετημένες δίπλα-δίπλα. Αν και αυτή η εικόνα καταγράφει το Νεφέλωμα Πέπλο σε μία μόνο χρονική στιγμή, θα βοηθήσει τους ερευνητές να καταλάβουν πώς έχει εξελιχθεί το κατάλοιπο της έκρηξης κατά τη διάρκεια δεκαετιών. Ο συνδυασμός αυτού του στιγμιότυπου με τις παρατηρήσεις του Hubble από το 1994 θα αποκαλύψει την κίνηση μεμονωμένων κόμβων και νημάτων αερίου σε αυτό το χρονικό διάστημα, ενισχύοντας την κατανόησή μας για αυτό το εκπληκτικό νεφέλωμα» αναφέρουν οι αστρονόμοι που ελέγχουν τη λειτουργία του Hubble.