Αναλύσεις του Καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα για τον Ισχυρό Σεισμό στη Μιανμάρ
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews σχετικά με τον μεγάλο σεισμό που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή, αναλύοντας το σεισμικό προφίλ της περιοχής. Ο σεισμός διέταξε τις αρχές σε κατάσταση συναγερμού, καθώς το μέγεθός του ανήλθε στους 7,7 βαθμούς και το εστιακό βάθος ήταν πολύ μικρό, γεγονός που συντέλεσε σε **εντυπωσιακές καταστροφές**.
«Είχαμε να κάνουμε με έναν σεισμό της τάξης των 7,7 βαθμών, σε μικρό εστιακό βάθος. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι οι κύριοι λόγοι που προκάλεσαν τόσο σημαντικές καταστροφές σε εκτενή περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας στην αρχή της τοποθέτησής του. Επιπλέον, επισήμανε την αυξημένη αισθητότητα του σεισμού, που προήλθε από την κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι το ρήγμα έχει μια κατεύθυνση περίπου από Βορρά προς Νότο, και τα σεισμικά κύματα κατευθύνονται είτε προς τη Κίνα είτε προς τη Ταϊλάνδη, ανάλογα με την κατεύθυνση της ολίσθησης του ρήγματος. Όσον αφορά το σεισμικό προφίλ της περιοχής, ανέφερε την παρουσία πολλών τεκτονικών πλακών, με κύριες τις Ευρασιατική και Ινδική πλάκα. Αυτές οι δύο μεγάλοι μασίφ σχηματισμοί κινούνται εξαιρετικά κοντά στο ρήγμα, ενισχύοντας την πιθανότητα σεισμικών συμβάντων.
Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι οι υπολογισμοί του προτείνουν ότι ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ μπορεί να κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000. Ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα 30% για αυτό το εύρος, καθορισμένο από γεωλογικά και γεωδυναμικά κριτήρια, τη δομή των κτιρίων στην περιοχή και τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει Αμερικανοί συνάδελφοι, τα οποία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή. Αναγνωρίζοντας την επιφύλαξη που σχετίζεται με την ακριβή ενημέρωση από την περιοχή, τόνισε την ανάγκη προσοχής μέχρι να υπάρξουν περισσότερες επίσημες πληροφορίες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ζημιές στη Μπανγκόκ έχουν καταγραφεί σε 1.400 χιλιόμετρα, κυρίως σε πολύ ψηλά κτίρια όπως αυτά των 20, 40, ή 60 ορόφων. Οι ζημιές αυτές εξηγούνται από τη συντονισμένη αντίκτυπο των σεισμικών κυμάτων στα υπερυψωμένα αυτά κτίρια, που έχουν επίσης μεγάλη ιδιοπερίοδο. Αυτό οδήγησε σε κωδικοποιημένες βλάβες σε πολλά από αυτά.
Αναφορικά με τη μετασεισμική δραστηριότητα, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι αναμένονται συνεχείς δονήσεις. «Πρέπει να υπάρξει ένας σημαντικός σεισμός της τάξεως των 7,2 βαθμών για να πούμε ότι μπαίνουμε σε μια φάση εκτόνωσης. Ωστόσο, καθώς το ρήγμα κινείται προς δυτικά και ανατολικά, είναι πιθανό να συνεχιστούν οι σφοδρές σεισμικές δονήσεις και προς την πλευρά της Κίνας αλλά και προς την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη», υπογράμμισε.