Δάνεια αρχικού ύψους 822 εκατ. ευρώ ρυθμίστηκαν το 2022 μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, ενώ στο τελικό στάδιο της ρύθμισης βρίσκονται επιπλέον 344 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από την έκθεση προόδου που δημοσιοποίησε σήμερα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), έως σήμερα έχουν υποβληθεί 44.207 αιτήσεις, οι περισσότερες (14.571) στην Αττική. Έχουν ρυθμιστεί όμως μόνο 2.705 υποθέσεις ύψους 510 εκατ. ευρώ (με αρχικές οφειλές 822 εκατ. ευρώ) και 344 εκατ. βρίσκονται σε τελικό στάδιο ρύθμισης.
Στα αξιοσημείωτα το ενδιαφέρον που καταγράφεται για ρύθμιση δανείων, καθώς έχουν υποβληθεί αιτήσεις για υπόλοιπα 4,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 51% (2,4 δισ. ευρώ) έχουν αξιολογηθεί και από αυτά έχει εγκριθεί ρύθμιση για το 76% (1,8 δισ.). Το 54% των προτάσεων ρύθμισης έχουν γίνει αποδεκτές από τους οφειλέτες (991 εκατ. ευρώ). Από το 1 δισ. ευρώ που έχει αξιολογηθεί από το Δημόσιο έχει εγκριθεί το 93% (968 εκ.), ενώ από τα 1,4 δισ. που έχουν αξιολογηθεί από τους χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες κ.αλ.) έχει εγκριθεί το 63% (854 εκ.)
Το 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών. Στο 20,4% ανέρχεται το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς Δημόσιο και 30,8% για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Υπάρχει όμως και ένα 39% (320 εκ.) των ρυθμίσεων που έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, στο επόμενο διάστημα (5 μήνες) αναμένονται ρυθμίσεις 1,5 δισ. ευρώ οι οποίες θα προέχονται από: αιτήσεις ύψους 344 εκατ. ευρώ σε τελικό στάδιο αξιολόγησης και 719 εκατ. σε στάδιο αξιολόγησης από τις τράπεζες και το Δημόσιο.
Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών
«Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών το 2022 αποδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον των πολιτών βαίνει αυξανόμενο, και αυτός λειτουργεί καλύτερα, αφού οι ολοκληρωμένες αιτήσεις των πολιτών και τα ποσοστά ρυθμίσεων οφειλών κάθε μήνα πολλαπλασιάζονται» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και προσθέτει: «Σήμερα, το σχήμα αυτό, όπως πιστοποιούν τα στοιχεία, είναι το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών. Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι χρειάζονται βελτιώσεις και σκληρότερη δουλειά από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καθώς και από τις τράπεζες, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες και να ρυθμίσουν επιτυχώς τις οφειλές τους».
ertnews.gr