Ανθρωπιστική Κρίση και Εξαναγκαστικές Εξαφανίσεις: Η Καταγγελία του HRW
Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) εξέδωσε σοβαρές κατηγορίες εναντίον των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ελ Σαλβαδόρ σχετικά με «εξαναγκαστικές εξαφανίσεις» μεταναστών. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες αφορούν την απέλαση, στα μέσα Μαρτίου, πάνω από 200 μεταναστών, πολλοί εκ των οποίων είναι υπήκοοι της Βενεζουέλας, και οι οποίοι από τότε κρατούνται υπό συνθήκες έντονης μυστικότητας.
Συγκεκριμένα, στις 15 Μαρτίου, οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν στην απέλαση άνω των 200 μεταναστών, εκ των οποίων περισσότεροι από 100 φέρονται να ανήκουν στη συμμορία Tren de Aragua. Η διεξαγωγή αυτής της επιχείρησης έγινε βάσει ενός νόμου του 1978, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν κυρίως σε πολέμους. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της μεταφοράς.
Αυτοί οι άνθρωποι κρατούνται σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας του Ελ Σαλβαδόρ, γνωστή ως CECOT («Centro de Confinamiento del Terrorismo»), η οποία έχει αποκτήσει κακή φήμη για τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, η τύχη των κρατούμενων παραμένει αβέβαιη, καθώς δεν υπάρχει κάποιος δημόσιος κατάλογος με τα ονόματα αυτών που μεταφέρθηκαν εκεί, ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από τις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ.
Η διευθύντρια του τμήματος του HRW για την αμερικανική ήπειρο, Χουανίτα Γκεμπέρτους, δήλωσε ότι «αυτές οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαφάνειας και της υπευθυνότητας στις ενέργειες των κρατικών αρχών.
Η οργάνωση καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των πολιτών της Βενεζουέλας που απελάθηκαν και τις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα και την κατάσταση των κρατούμενων, καθώς και να επιτρέψουν την επαφή τους με τον έξω κόσμο. Αυτές οι απαιτήσεις είναι κρίσιμες για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της διαφάνειας στη διαδικασία κράτησης.
Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά της υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κρίστι Νόεμ, η οποία, κατά την επίσκεψή της στη συγκεκριμένη φυλακή, δήλωσε ότι είναι «πεπεισμένη ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί πρέπει να παραμείνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους», σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστότοπου Axios. Αυτή η δήλωση προκαλεί μεγάλες ανησυχίες για τις προθέσεις και τις πολιτικές που διέπουν την κράτηση μεταναστών από τις αρχές των ΗΠΑ και του Ελ Σαλβαδόρ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρόσφατα, χαρακτήρισε οκτώ καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, περιλαμβανομένης της Tren de Aragua, ως «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Αυτή η κίνηση διευρύνει τις δυνατότητες δράσης που έχουν οι υπηρεσίες δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος και ενδέχεται να οδηγήσει σε μια κλιμάκωση της στρατιωτικής εμπλοκής, εγείροντας πρόσθετους προβληματισμούς σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.