Απελάσεις εγκληματιών από τις ΗΠΑ στο Ελ Σαλβαδόρ
Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών προχώρησαν στην απέλαση άλλων δέκα ατόμων προς το Ελ Σαλβαδόρ, τους οποίους χαρακτήρισαν μέλη των εγκληματικών οργανώσεων Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και Tren de Aragua. Η ανακοίνωση αυτή έγινε γνωστή μέσω του X από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τη συνάντηση μεταξύ του προεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του σαλβαδοριανού ομολόγου του Ναγίμπ Μπουκέλε στην Ουάσινγκτον. Οι δύο χώρες ενισχύουν τη συνεργασία τους στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης, γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία που δίνουν στην ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή.
Ο Ρούμπιο δήλωσε: «Χθες βράδυ, άλλοι 10 εγκληματίες από τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις MS-13 και Tren de Aragua έφτασαν στο Ελ Σαλβαδόρ». Αυτή η εξέλιξη, κατά τον Ρούμπιο, συνιστά δείγμα της «συμμαχίας» που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους Τραμπ και Μπουκέλε, η οποία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την ασφάλεια και την ευημερία στην κεντρική και βόρεια Αμερική.
Οι οργανώσεις MS-13 και Tren de Aragua έχουν παρουσία σε πολλές χώρες της αμερικανικής ηπείρου, με τη MS-13 να έχει ιδρυθεί από σαλβαδοριανούς μετανάστες, ενώ η Tren de Aragua προήλθε από τη Βενεζουέλα.
Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο, πάνω από 250 άτομα είχαν ήδη απελαθεί από τις ΗΠΑ προς το Ελ Σαλβαδόρ, με τις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις να σχετίζονται με κατηγορίες περί συμμετοχής σε συμμορίες που η αμερικανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατικές» οργανώσεις.
Μια από αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνει τον Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία, ο οποίος είναι σαλβαδοριανός μετανάστης, παντρεμένος με Αμερικανίδα και πατέρας ενός μικρού παιδιού. Ο Κίλμαρ έχει βρεθεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, μετά από μια απέλαση που θεωρείται άδικη.
Ο Λευκός Οίκος εκτέλεσε αυτή τη μαζική απέλαση με βάση τον νόμο του 1798 σχετικά με τους «αλλοδαπούς εχθρούς», ο οποίος έως τώρα εφαρμόζονταν μόνο σε πολέμους. Ο Τραμπ συνεχάρη τον Μπουκέλε για την υποδοχή αυτών των ατόμων και τη φυλάκισή τους.
Ο σαλβαδοριανός πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση να φυλακίζει απελαθέντες από τις ΗΠΑ σε μια γιγαντιαία φυλακή, την CECOT, η οποία έχει χωρητικότητα 40.000 θέσεων. Για το γεγονός αυτό, η αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κρίστι Νόεμ επισκέφτηκε την φυλακή στα τέλη Μαρτίου.
Ωστόσο, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές αυτές, οι οποίες αποτελούν σύμβολο του πολυάριθμου και αμφιλεγόμενου «πολέμου» του προεδρου Μπουκέλε κατά των συμμοριών στη χώρα του. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει αντικρουόμενες απόψεις για τις πολιτικές που εφαρμόζονται στο Ελ Σαλβαδόρ.