Κλιμάκωση της Σύγκρουσης Ινδίας και Πακιστάν
Η αντιπαράθεση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν εντείνεται, καθώς και οι δύο χώρες αλληλο-πλήττουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο, οι εξελίξεις στις ένοπλες αντιπαραθέσεις προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία στην διεθνή κοινότητα.
Γύρω στα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ινδικά μαχητικά αεροσκάφη εκτόξευσαν έξι βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι κατέληξαν σε ινδικό έδαφος: ένας έπεσε στο Ανταμπούρ και πέντε στο Αμριτσάρ, στην πολιτεία του Παντζάμπ. Aκολούθως, εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού καθόρισε ότι ινδικά μαχητικά επιτέθηκαν στις αεροπορικές βάσεις Νουρ Χαν (κοντά στο Ισλαμαμπάντ), Μουρίντ και Σορκότ, προαναγγέλλοντας επιθέσεις σε ανταπόδοση.
«Η Ινδία θα πρέπει τώρα να αναμένει την απάντησή μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σοβαρότητας των επιθετικών ενεργειών.
Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι η πλειονότητα των ινδικών πυραύλων αναχαιτίστηκε από την αεράμυνα του Πακιστάν, με εκείνους που πέρασαν να μην πετυχαίνουν τους στόχους τους. Όπως σημείωσε, το Πακιστάν καταγράφει ηλεκτρονικά όλες τις πτήσεις πυραύλων και είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις προελεύσεις τους.
Οι πυροβολισμοί δημιούργησαν κλίμα ανησυχίας, με πολλές εκρήξεις να ακούγονται σε περιοχές όπως το Πεσαουάρ, το Αμριτσάρ και την πόλη Τζαμού στο Κασμίρ. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Αρχή Αεροδρομίων του Πακιστάν γνωστοποίησε ότι ο εναέριος χώρος της χώρας θα παραμείνει κλειστός για όλα τα αεροσκάφη μέχρι τις 12:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας), μετά τις ινδικές επιθέσεις.
Επιπλέον, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Πακιστάν ανέφερε ότι η χώρα “εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας”, με σκοπό “πολλαπλές τοποθεσίες στην Ινδία”. Αυτή η επιχείρηση, με την ονομασία «Βunyanun Marsoos», αναγνωρίζει τη σημαντική χειρονομία πολιτικής και στρατηγικής απόκρισης.
Ένταση και Στρατιωτικές Επιχειρήσεις
Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε ότι είχαν ως στόχο εστίες αποθήκευσης πυραύλων και αεροπορικές βάσεις, όπως το Πατανκότ και το Ουνταμπούρ . Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν και ισχυρισμούς ότι το Πακιστάν κατέρριψε 25 ινδικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πλήττοντας τις στρατηγικές ικανότητες του γείτονα. Παράλληλα, η Ινδία αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς και αντεπιτίθεται, δηλώνοντας την καταστροφή πολλών πακιστανικών ραντάρ και συστημάτων αεράμυνας.
Η κατάσταση είναι απόλυτα τεταμένη, με τουλάχιστον 36 θανάτους και 57 τραυματίες να έχουν προκύψει από τις ανταλλαγές πυρών και τις αεροπορικές επιδρομές. Από την άλλη πλευρά, ο ινδικός στρατός αναφέρει επίσης απώλειες, με τις δύο χώρες να βιώνουν σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με ανησυχία, καλώντας τις δύο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Χώρες μέλη της G7 έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για την κλιμάκωση, προτείνοντας άμεσο διάλογο ώστε να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση.
Η κατάσταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν παραμένει τεταμένη και δύσκολη, με τις δύο χώρες να έχουν εμπλακεί σε συνολικά τρεις στρατιωτικούς πολέμους από την ανεξαρτησία τους το 1947. Οι σχετικές διαμάχες και οι επικίνδυνες στρατηγικές κινήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές με μακροχρόνιες συνέπειες για την περιοχή.