Συνεχιζόμενη Κρίση στη Γάζα με Θύματα και Ανθρωπιστική Κρίση
Τουλάχιστον εκατό Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή, καθώς οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της πολιτικής προστασίας. Ο Υπάτος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε για την πιθανότητα «εθνικής εκκαθάρισης» στην περιοχή, η οποία πλήττεται από μαζικές επιθέσεις και συνοδευόμενη ανθρωπιστική καταστροφή.
Μετά την πρόσφατη περιοδεία του στον Κόλπο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Γάζα, δηλώνοντας ότι «θα φροντίσουμε να ρυθμιστεί το θέμα» και αναγνωρίζοντας πως «πολύς κόσμος πεινάει». Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, με εκατοντάδες οικογένειες να συγκρούονται με την πραγματικότητα της ανεπάρκειας τροφίμων και άλλων βασικών πόρων.
Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη της βίας τον Οκτώβριο, καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιέσουν την ισραηλινή κυβέρνηση ώστε να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, η ροή της οποίας έχει διακοπεί από την 2α Μαρτίου. Ο Τάχερ αλ Νούνου, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, δήλωσε ότι η οργάνωση προσβλέπει σε αυξημένη αμερικανική πίεση για να ανοίξουν σημεία διέλευσης και να εισέλθουν ανθρωπιστικά εφόδια.
Στο πεδίο, οι καταγγελίες της πολιτικής προστασίας από τη Λωρίδα της Γάζας είναι τραγικές, με τουλάχιστον 100 νεκρούς να ανακοινώνονται την Παρασκευή. Η Ουμ Μοχάμεντ αλ Τατάρι, μια 57χρονη κάτοικος, μοιράστηκε την εμπειρία της με το Γαλλικό Πρακτορείο, τονίζοντας τον τρόμο που βίωσε όταν οι εκρήξεις την ξύπνησαν πριν ξημερώσει, περιγράφοντας την σκηνή με αίμα και φρίκη.
Σαφείς εικόνες που ελήφθησαν από νοσοκομείο στην Μπέιτ Λάχια δείχνουν κατοίκους, περιλαμβανομένων παιδιών που έχουν χάσει τις μητέρες τους, να θρηνούν δίπλα στα πτώματα των αγαπημένων τους. Δηλώσεις κατοίκων αποκαλύπτουν την αδυσώπητη πραγματικότητα: «Όσοι δεν πεθάνουν από τους βομβαρδισμούς θα πεθάνουν από πείνα», είπε ο Χαλίλ αλ Τάταρ, ανησυχώντας για τις συνθήκες επιβίωσης.
Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις δηλώνουν ότι συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να παρέχουν περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, επισημαίνει ότι οι τελευταίες επιθέσεις έχουν προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς, καταστροφή συνοικιών και μια ανθρωπιστική κρίση που επηρεάζει όλο τον πληθυσμό της περιοχής, αναφέροντας ότι «αυτή η κατάσταση είναι δείγμα υποκρυπτόμενης εθνοκάθαρσης». Ο Κ. Νετανιάχου υποστηρίζει ότι μόνο η αυξημένη στρατιωτική πίεση μπορεί να αναγκάσει τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους και σχεδιάζει την ενίσχυση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων.
Η ανάγκη για ανθρωπιστική παρέμβαση είναι επείγουσα και η κρίση επιδεινώνεται. Επτά ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων χωρών που έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, δημοσιοποίησαν κοινή ανακοίνωση καταδικάζοντας την «ανθρωπογενή ανθρωπιστική καταστροφή» που λαμβάνει χώρα στη Γάζα, καλώντας την κυβέρνηση του Ισραήλ να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να άρει τον αποκλεισμό στην περιοχή.
Ο Ανθρωπιστικός Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), μια νεότευκτη ΜΚΟ υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, ανήγγειλε την πρόθεσή του να διανείμει βοήθεια στην περιοχή εντός του Μαΐου, όμως τα Ηνωμένα Έθνη απέκλεισαν την πιθανότητα συμμετοχής τους στην πρωτοβουλία, επικαλούμενα ζητήματα αρχών.
Η κατάσταση αυτή παραμένει δραματική, καθώς οι συνεχείς επιθέσεις και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει σε περισσότερους από 53.119 θανάτους στη Λωρίδα της Γάζας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άμαχοι, κατά τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.