Διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας υπό την Αιγίδα Τραμπ
Η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας. Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο δια ζώσης συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών, προκειμένου να αποφευχθεί η στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη ενός μνημονίου που θα καθορίζει τις βάσεις μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας. Το μνημόνιο αυτό θα περιλαμβάνει στοιχεία όπως η πιθανή κατάπαυση του πυρός και τις βασικές αρχές που θα οδηγήσουν στη διευθέτηση της σύγκρουσης.
Στις δηλώσεις του, ο Πούτιν τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου είναι απαραίτητη για να βρουν κοινούς συμβιβασμούς που θα είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ζητούμενο είναι να επιδείξουν και οι δύο πλευρές τη μέγιστη προθυμία για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρηνικής λύσης».
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία ήταν ιδιαίτερα επιτυχής και προανήγγειλε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη κατάπαυση του πυρός και για τον τερματισμό του πολέμου. «Οι όροι της συμφωνίας θα διαπραγματευτούν απευθείας μεταξύ τους», ανέφερε, επισημαίνοντας την ανάγκη οι δύο ηγέτες να καθορίσουν τις λεπτομέρειες που άλλοι δεν μπορούν να αντιληφθούν.
Ο Τραμπ τόνισε επίσης τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την πιθανή λήξη του πολέμου, αναφέροντας ότι «η Ρωσία επιθυμεί να ενισχύσει το εμπόριο με τις ΗΠΑ» και ότι η Ουκρανία μπορεί να επωφεληθεί κατά την ανοικοδόμησή της.
Η συμμετοχή της Ουάσιγκτον στις διαπραγματεύσεις φαίνεται πλέον να είναι συμπληρωματική, καθώς ο Τραμπ ενημέρωσε τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τις εξελίξεις. Μάλιστα, πρότεινε ότι το Βατικανό θα μπορούσε να είναι μια κατάλληλη τοποθεσία για τις διαπραγματεύσεις.
Ο Ζελένσκι, σε προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ, τόνισε ότι η Ουκρανία δεν θα δέχεται αποσύρσεις δυνάμεων από εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της. «Η Ουκρανία δεν θα εγκαταλείψει τη γη της, τον λαό της, ούτε τα εδάφη της», δήλωσε ο πρόεδρος. Τόνισε, δε, ότι οι όροι αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων θα συνιστούσαν μια ένδειξη πως η Ρωσία δεν επιθυμεί κατάπαυση του πυρός.
Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Τραμπ να μην αποφασίσει για την Ουκρανία χωρίς τη συναίνεση του Κιέβου και επεσήμανε την σημασία της προσφυγής σε μια ευνοϊκή συμφωνία για την ειρηνική λύση της κρίσης. Η διαδικασία προετοιμασίας του μνημονίου από τη ρωσική πλευρά σηματοδοτεί μια σοβαρή προσέγγιση προς μια πιθανή συμφωνία.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να προτείνει αυτό το μνημόνιο, το οποίο θα καθορίζει βασικούς όρους όπως το χρονοδιάγραμμα και τις αρχές της συμφωνίας, καθώς και τις προϋποθέσεις για πιθανή κατάπαυση του πυρός για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Τραμπ διάρκειας άνω των δύο ωρών, κρίθηκε από τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο ως “πολύ εποικοδομητική και ειλικρινής”.
Σίγουρα, οι τρέχουσες εξελίξεις προμηνύουν σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή, με τις διεθνείς σχέσεις και την οικονομία να επηρεάζονται από την έκβαση αυτής της κρίσης.