Κάλεσμα για Ανθρωπιστική Βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
Τα υπουργεία Εξωτερικών 22 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Καναδά, Ιαπωνίας και Αυστραλίας, εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους καλώντας το Ισραήλ να αναστείλει άμεσα τις περιοριστικές πολιτικές και να ξαναρχίσει πλήρως την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Η βοήθεια αυτή θα πρέπει να οργανωθεί μέσω των Ηνωμένων Εθνών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή και ασφαλής διανομή της.
Σύμφωνα με τη δήλωση που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, οι ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέφεραν ότι «δεν μπορούν να στηρίξουν» το νέο μοντέλο αποστολής βοήθειας που προτάθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση. Οι ανησυχίες αυτές επισημαίνουν την κρίσιμη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου χιλιάδες κάτοικοι υποφέρουν από τις συνέπειες του αποκλεισμού.
Λίγο νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την έγκριση της εισόδου φορτηγών με βρεφικές τροφές στη Γάζα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά ύστερα από περισσότερο από δύο μήνες αποκλεισμού. Αυτό το βήμα, αν και θετικό, χαρακτηρίζεται από τις κυβερνήσεις ως ανεπαρκές για την κάλυψη των αυξανόμενων ανθρωπιστικών αναγκών.
Κοινή Ανακοίνωση από Βρετανία, Γαλλία και Καναδά
Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία ζητούν από το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν συμμορφωθεί, οι τρεις χώρες θα εξετάσουν συγκεκριμένα μέτρα. Η φρασεολογία που χρησιμοποιείται από αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης χαρακτηρίζεται “απεχθής” και επισημαίνει ότι η βίαιη μετακίνηση πληθυσμών στην περιοχή συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Οι ηγέτες των τριών χωρών υπογραμμίζουν ότι αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της κυβερνήσεως Νετανιάχου συνεχιστούν, δεν θα παραμείνουν ανενεργοί και θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Αναγνωρίζουν, παράλληλα, τις προσπάθειες που γίνονται από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και ζητούν την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Επιπλέον, δηλώνουν ότι η εγκαθίδρυση δύο κρατών είναι ο μόνος δρόμος για την ειρηνική συνύπαρξη και την ασφάλεια που δικαιούνται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, και δεσμεύονται να συνεργαστούν με άλλες χώρες για την αναγνώριση ενός Παλαιστινιακού κράτους.
Περιορισμένη Ανθρωπιστική Βοήθεια στο Παλεστινιακό Έδαφος
Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, δήλωσε ότι σήμερα εννέα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας αυτή την ποσότητα «μια σταγόνα στον ωκεανό» έπειτα από 11 εβδομάδες αποκλεισμού. Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να επιτραπεί η τακτική ροή βοήθειας και πως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πολλαπλές διαδρομές για τη διανομή βοήθειας.
Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πέντε φορτηγά του ΟΗΕ που μεταφέρουν βρεφικές τροφές επιτράπηκαν να εισέλθουν από το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ. Η πρόθεση του Ισραήλ να επιτρέψει την στήριξη στο θύλακα φαίνεται ότι είναι απόρροια της διεθνούς πίεσης λόγω ελλείψεων σε βασικά αγαθά.
Η ισραηλινή πλευρά αντιμετωπίζει αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να προειδοποιούν για ελλείψεις σε τρόφιμα, Νερό και φάρμακα. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγέσους, τόνισε ότι «δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» στη Λωρίδα της Γάζας, και πρόσθεσε ότι «τόνοι τροφίμων έχουν μπλοκαριστεί στα σύνορα», κάτι που καθιστά τη διεθνή παρέμβαση επιτακτική.