Αναγκαιότητα Ανθρωπιστικής Βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας
Τα υπουργεία Εξωτερικών 22 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, απηύθυναν σήμερα έκκληση προς το Ισραήλ να επανεκκινήσει «αμέσως» και «πλήρως» την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα πρέπει να οργανωθεί από τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η παρέμβαση αυτών των χωρών είναι κρίσιμη, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή είναι απελπιστική και οι ανάγκες των κατοίκων αυξανόμενες.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις «δεν μπορούν να στηρίξουν» το νέο μοντέλο αποστολής βοήθειας που υιοθέτησε η ισραηλινή κυβέρνηση. Αυτή η ανακοίνωση εστάλη στα μέσα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους και τις επιπτώσεις αυτών των περιορισμών.
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε τη δυνατότητα εισόδου φορτηγών με βρεφικές τροφές στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από πάνω από δύο μήνες αποκλεισμού. Αυτή η κίνηση, αν και θετική, παραμένει ανεπαρκής μπροστά στις εκτεταμένες ανάγκες των κατοίκων.
Ανησυχίες και Απειλές από τις Δυτικές Χώρες
Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση, προειδοποιώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, επιτρέποντας την απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αν η κατάσταση παραμείνει αμετάβλητη, οι τρεις χώρες ενδέχεται να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, εντείνοντας την πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση.
Οι ηγέτες των τριών αυτών χωρών καταδικάζουν τη ρητορική ορισμένων μελών της ισραηλινής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι αν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν αναστείλει τις στρατιωτικές επιθέσεις, δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, και θα προβούν σε δράσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μάλιστα, δηλώνουν ότι στηρίζουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου για μια άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους ως μοναδικό δρόμο προς ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.
Ανθρωπιστική Κρίση στη Γάζα
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, δήλωσε ότι εννέα φορτηγά με βοήθεια επιτράπηκαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, περιγράφοντας την κατάσταση ως «μια σταγόνα στον ωκεανό» μετά από 11 εβδομάδες αποκλεισμού. Η άδεια αυτή είναι θετική, όμως είναι σαφές ότι απαιτείται πολύ περισσότερη βοήθεια για να καλυφθούν οι ανάγκες των εγκλωβισμένων κατοίκων.
Η περιορισμένη ροή βοήθειας είναι μια αρχή, αλλά απαραίτητη είναι η κανονική ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπληρώνει ο Φλέτσερ, καθώς οι ανάγκες σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, καύσιμα και φάρμακα είναι τεράστιες. Παρά τις ελάχιστες παραδόσεις, οι προειδοποιήσεις για λιμό και ελλείψεις παραμένουν επίκαιρες, με εκατομμύρια ανθρώπους να υποσιτίζονται στη Γάζα.
Μια ώρα νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι πέντε φορτηγά του ΟΗΕ, που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βρεφικών τροφών, είχαν περάσει στη Γάζα μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ. Η κυβέρνηση του Ισραήλ, υπό την πίεση διεθνούς κοινότητας και δημοσιότητας για την ανθρωπιστική κατάσταση, έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις.
Εκπρόσωποι του ΟΗΕ και ανεξάρτητες οργανώσεις προειδοποιούν ότι πολλές ζωές εξαρτώνται από την αμέσως επόμενη ανθρωπιστική βοήθεια, υπογραμμίζοντας την οξύτητα της κατάστασης στη Γάζα, όπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι καταβάλλουν αγώνα για επιβίωση.