Η κατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και οι διεθνείς πιέσεις στον Ισραήλ
Μετά από σχεδόν τρεις μήνες αποκλεισμού, τα πρώτα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοινώσεις από το Ισραήλ και τον ΟΗΕ. Πέντε φορτηγά με παιδικές τροφές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης πέρασαν από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, αποτελώντας μια ελάχιστη ανταπόκριση στις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Τομ Φλέτσερ, επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, χαρακτήρισε την είσοδο των φορτηγών αυτήν τη φορά ως «θετική εξέλιξη» αλλά προειδοποίησε ότι πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό» αναφορικά με τις τεράστιες ανάγκες των πολιτών στη Γάζα. Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία κατάπαυση του πυρός τον Μάρτιο, περίπου 600 φορτηγά κατέφθαναν ημερησίως.
Ο Φλέτσερ επισήμανε ότι λόγω του χάους στην περιοχή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λεηλασίας της βοήθειας, με το Ισραήλ να ανακοινώνει ότι άλλες τέσσερις φορτωμένες νταλίκες αναμένονται σήμερα Τρίτη.
Πολιτικές πιέσεις στο Ισραήλ – Κυρώσεις στον ορίζοντα
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η απόφαση για την «ελάχιστη» παροχή βοήθειας ελήφθη μετά από προειδοποιήσεις συμμάχων ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις εάν κυκλοφορήσουν εικόνες πείνας από τη Γάζα.
Η Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και ο Καναδάς εξέδωσαν κοινή δήλωση χαρακτηρίζοντας την παροχή βοήθειας «εντελώς ανεπαρκή» και απείλησαν με «συγκεκριμένες ενέργειες», συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, εάν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική του κλιμάκωση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Ο Νετανιάχου αντέτεινε την δήλωση αυτή, χαρακτηρίζοντας την ως «ένα τεράστιο δώρο για την γενοκτονική επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου».
Νέα επίθεση στο Γάζα και εκκένωση πόλεων
Το Σαββατοκύριακο, το Ισραήλ εξαπέλυσε νέο κύμα επιθέσεων από αέρα και ξηρά, διέταξε την εκκένωση της Χαν Γιούνις, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γάζας, η οποία είχε ήδη υποστεί μεγάλες καταστροφές κατά την προηγούμενη φάση του πολέμου. Το Ισραήλ επιδιώκει να ασκήσει πίεση στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα τους απελευθερώσει μόνο στο πλαίσιο διαρκούς κατάπαυσης του πυρός και ισραηλινής αποχώρησης.
Ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι το Ισραήλ σκοπεύει να «πάρει τον πλήρη έλεγχο της Γάζας» και αναφέρθηκε στην «εθελοντική μετανάστευση» μεγάλου μέρους των Παλαιστινίων, κάτι που οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν κατηγορηματικά.
Διαφωνίες για το νέο σύστημα διανομής βοήθειας
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ένα νέο σύστημα παροχής βοήθειας με τη στήριξη των ΗΠΑ, όπου η διανομή θα γίνεται από έναν οργανισμό υπό την εποπτεία του ισραηλινού στρατού. Ο στόχος είναι η αποτροπή της πρόσβασης της Χαμάς στην ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις απορρίπτουν το σχέδιο αυτό, υποστηρίζοντας ότι δεν θα φτάσει σε αρκετούς ανθρώπους και παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αρχές. Επίσης, δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε αυτό το σύστημα.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, τα σημεία διανομής θα βρίσκονται κυρίως στο νότιο τμήμα της Γάζας, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί Παλαιστίνιοι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν ξανά προς τα νότια.
Διεθνής αντίδραση και εκκλήσεις για άνοιγμα της Γάζας
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας και άλλων 18 χωρών, μη συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, κάλεσαν το Ισραήλ να επιτρέψει την πλήρη παροχή βοήθειας μέσω του ΟΗΕ και των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ο πόλεμος ξεκίνησε με την επίθεση της Χαμάς στη νότια πλευρά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, με θύματα περίπου 1.200 άτομα και 251 απαχθέντες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, πάνω από 53.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Η πλειονότητα του πληθυσμού (περίπου 90%) έχει εκτοπιστεί, με τους περισσότερους να έχουν υποστεί πολλές μετακινήσεις.