Η Σημερινή Δημόσια Διπλωματία της Ελλάδας
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της διοργάνωσης υψηλού επιπέδου ανοιχτής συζήτησης σχετικά με τη θαλάσσια ασφάλεια. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στον δημοσιογράφο Richard Quest, αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα όπως η Συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και οι προκλήσεις της θαλάσσιας ασφάλειας.
Σημασία της Συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ
Μιλώντας για τη Συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ και τα οφέλη της για τον τουρισμό και το εμπόριο, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε τη θερμή υποστήριξή του για αυτή τη νέα συμφωνία. Υπογράμμισε την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στην ολοκλήρωσή της και ανέφερε ότι η συμφωνία είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για το εμπόριο και τον τουρισμό, αλλά και για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου», επισήμανε, σημειώνοντας πως η συμφωνία αυτή αναβαθμίζει ουσιαστικά τη συνεργασία και η Ελλάδα προσβλέπει στη συνέχιση της κοινής πορείας.
«Πιστεύω ότι περισσότερο από το εμπόριο και τη διπλωματία των λαών, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γεωπολιτικές Πιέσεις και Διπλωματία
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναγκαιότητα προσαρμογής λόγω γεωπολιτικών πιέσεων, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως η σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα απαιτεί ψύχραιμη προσέγγιση. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πιστεύει στη σημασία του διαλόγου και της μελετημένης διπλωματίας. Σε περιόδους κρίσης, τα κράτη τείνουν να συσπειρώνονται και η συνεργασία γίνεται πιο επιτακτική.
«Είναι σημαντικό να καθόμαστε στο τραπέζι και να συζητάμε. Όταν τίθενται προκλήσεις, οι κυβερνήσεις έρχονται πιο κοντά», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η συνεργασία στην επίλυση προβλημάτων οδηγεί σε μεγαλύτερη επιρροή και διαπραγματευτικά όπλα.
Οικονομική Ανάκαμψη και Στρατηγική Επενδύσεων
Αναφερόμενος στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την κρίση, ο κ. Γεραπετρίτης περιέγραψε την πορεία της χώρας μέσα από δύσκολες στιγμές, συμπεριλαμβανομένης της δεκαετίας λιτότητας που οδήγησε σε απώλεια σχεδόν 25% του ΑΕΠ. Ωστόσο, τόνισε την εντυπωσιακή ανάκαμψη των τελευταίων έξι ετών, όπου η Ελλάδα σημειώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας.
«Η Ελλάδα δανείζεται πλέον με όρους ίδιους ή καλύτερους από εκείνους άλλων ευρωπαϊκών χωρών», επισήμανε, εξηγώντας ότι αυτό επιβεβαιώνει την επιστροφή εμπιστοσύνης των αγορών. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας και της ενεργής φιλοεπενδυτικής πολιτικής της κυβέρνησης. «Εχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, φιλική προς τις επενδύσεις», αναφέρθηκε, υπογραμμίζοντας την έλευση κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα, όπως η Amazon και η Pfizer.
Ανοικτή Συζήτηση για Θαλάσσια Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης του ΟΗΕ σχετικά με τη θαλάσσια ασφάλεια, ο υπουργός τόνισε ότι το 80% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω θαλάσσης, καθιστώντας την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία. Επισήμανε την ανάγκη προστασίας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και την αναγκαία αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών όπως η κλιματική κρίση, οι κυβερνοεπιθέσεις και η τρομοκρατία.
«Η Ελλάδα θα προτείνει ένα νέο διεθνές πλαίσιο που θα επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και αυξημένα μέτρα προστασίας», κατέληξε, τονίζοντας ιδιαίτερα την πάταξη της εμπορίας ανθρώπων, μια σύγχρονη απειλή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. «Όλες αυτές οι προκλήσεις απαιτούν παγκόσμια απάντηση», υπογράμμισε.