Εξελίξεις στις Ειρηνευτικές Διαπραγματεύσεις μετά τη Συνομιλία Τραμπ – Πούτιν
Μετά από μια δίωρη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις 19 Μαΐου 2025, οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται να εισέρχονται σε μια νέα και κρίσιμη φάση. Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο, ο Πούτιν εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός, μιλώντας για ένα «μνημόνιο ειρήνης» και την ανάγκη για περαιτέρω συμβιβασμούς. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι οποίες επικαλούνται ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, η διαδικασία για τη σύνταξη ενός κοινού ειρηνικού κειμένου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου αναμένεται να είναι περίπλοκη, γεγονός που καθιστά αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας.
Η Ουκρανία, από την πλευρά της, έχει δηλώσει ότι δεν θα συμφωνήσει να αποσύρει τις ένοπλές της δυνάμεις από περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, τις οποίες η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει πλήρως, όπως διεμήνυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τι συμφωνήθηκε κατά τη συνομιλία
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνομιλία με τον Πούτιν «πολύ καλή» και δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός. Πρότεινε το Βατικανό ως πιθανό τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.
Ανέφερε επίσης ότι η πρωτοβουλία για τις διαπραγματεύσεις έχει ήδη κοινοποιηθεί στον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι καθώς και σε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Φινλανδίας μέσω ομαδικής κλήσης. Από την πλευρά του, ο Πούτιν εξέφρασε τη {0}διάθεση της Ρωσίας να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη ενός μνημονίου ειρήνης, επισημαίνοντας την ανάγκη για αμοιβαίους συμβιβασμούς.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ανησυχία του για τον ενδεχόμενο αποκλεισμό της Ουκρανίας από τις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή της. Επίσης, ζητεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν ενεργές στις συνομιλίες και την επιδίωξη της ειρήνης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την ανησυχία της για την πιθανότητα αποκλεισμού της από τις διαπραγματεύσεις και τονίζει την ανάγκη ενεργού συμμετοχής της στη διαδικασία ειρηνικής επίλυσης της κρίσης. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ευχαρίστησε τον Τραμπ για τις προσπάθειές του και επανέλαβε την δέσμευση της ΕΕ στην υποστήριξη της Ουκρανίας στην επιδίωξή της για μια διαρκή ειρήνη.
Τα επόμενα βήματα στο δρόμο προς την ειρηνική λύση
Αναμένεται η έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, χωρίς όμως να έχουν καθοριστεί οι ακριβείς όροι και το χρονοδιάγραμμα. Η διαπραγμάτευση ενός ευρύτερου ειρηνευτικού συμφωνητικού, που θα περιλαμβάνει κρίσιμα σημεία όπως οι αρχές της συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της, είναι ανεκτίμητης σημασίας.
Η Ουκρανία έχει δηλώσει την έτοιμότητά της για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, ενώ παράλληλα απαιτεί αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν αυτή αποτύχει να σταματήσει τις επιθέσεις. Η ρωσική πλευρά, ωστόσο, επιμένει ότι πρώτα πρέπει να συμφωνηθούν συγκεκριμένοι όροι και δεν έχει μέχρι στιγμής συμφωνήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός.
Σημειώνεται πως η ανακοίνωση του Τραμπ έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρώτη άμεση επαφή μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών από το 2022. Οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στην Τουρκία είχαν ως αποτέλεσμα μια αμοιβαία ανταλλαγή αιχμαλώτων, χωρίς ωστόσο να συνδυαστούν με παύση των εχθροπραξιών. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη λύση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.