Η Νομική Αξιολόγηση της Προανακριτικής Επιτροπής σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο
«Δεν είναι η διάταξη του Ποινικού Κώδικα αυτή που μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για τη σύσταση επιτροπής ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης», δήλωσε ο πρόεδρος των Δημοκρατών και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ανδρέας Λοβέρδος. Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα. Ο Α. Λοβέρδος αναφέρθηκε στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής, το οποίο αφορά κατηγορίες με κακουργηματικό χαρακτήρα για τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Μεταφορών επί Κ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αναφορά στο άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα είναι αναποτελεσματική», προσθέτοντας ότι «αποδεικνύεται νομικό λάθος». Υπογράμμισε ότι «η παρακώλυση συγκοινωνιών είναι ένα διαφορετικό αδίκημα με ξεχωριστή αντικειμενική υπόσταση και η εστίαση σε αυτό το ζήτημα είναι εσφαλμένη». Επιπλέον, τόνισε ότι η συγκέντρωση στοιχείων για τη δόλο των κατηγορουμένων δεν δικαιολογεί την άσκηση των κατηγοριών που προβλέπουν το συγκεκριμένο άρθρο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σχόλια του αντιπροεδρεύοντα της κυβέρνησης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος χαρακτήρισε το αίτημα «μια γκάφα του ΠΑΣΟΚ», ο Λοβέρδος διευκρίνισε ότι «το ερώτημα δεν είναι αν συμφωνούμε με τον Χατζηδάκη, αλλά πώς θα δικαιολογηθεί νομικά η πρόταση». Επιπλέον, δήλωσε ότι η εστίαση στο άρθρο 291 δεν ορίζει επαρκώς τη νομική βάση της πρότασης σύστασης προανακριτικής επιτροπής.
«Είναι αναπόφευκτο ότι μετά από μια τόσο μεγάλη τραγωδία, θα γίνουν προσπάθειες για την αναζήτηση ευθυνών», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος. Αναγνώρισε την πολιτική αναγκαιότητα αυτής της κίνησης, η οποία θα έπρεπε να γίνει είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη Νέα Δημοκρατία ή άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Αναφορικά με τη νομική πτυχή της πρότασης, η οποία περιλαμβάνει οκτώ πρόσωπα και απαιτεί την ενοχή τους για το ίδιο αδίκημα, ο Λοβέρδος υποστήριξε ότι «για κάθε αδίκημα πρέπει να εξεταστεί αν πληρούνται οι αντικειμενικές και υποκειμενικές προϋποθέσεις», όπου η υποκειμενική υπόσταση περιλαμβάνει τη δόλο. Επισήμανε ότι η Βουλή και η Δικαιοσύνη είναι αρμόδιες για την αξιολόγηση της κατάστασης και ότι «η πρόταση πρέπει να θεμελιώνεται προσεκτικά». Επιπλέον, αναφέρθηκε στα σχετικά αδικήματα και τη διαδικασία που ακολουθείται για να κριθούν υπεύθυνα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Σχολιάζοντας την υπόθεση NOVARTIS, ο Λοβέρδος αποκάλυψε την πολιτική διάσταση πίσω από αυτήν, υποστηρίζοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση χρησιμοποίησε αυτή την υπόθεση για να βάλει αντιπάλους της στη φυλακή και να διατηρηθεί στην εξουσία για δέκα χρόνια». Ανέφερε ότι οι ψευδομάρτυρες ήταν ενταγμένοι σε μια στρατηγική για να εξαφανιστεί η πολιτική αντιπολίτευση, καθιστώντας τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πιο σταθερή. Ο ίδιος διατύπωσε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι κράτησε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η διαδικασία και ότι «η υπόθεση αυτή είναι ανατριχιαστική».