Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στον ΟΗΕ: Κρίσιμα Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα προεδρεύσει στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτήν την Τετάρτη και Πέμπτη, με σκοπό την εξέταση των πρόσφατων εξελίξεων στη Συρία καθώς και των ανθρωπιστικών επιπτώσεων των πολέμων στον άμαχο πληθυσμό. Η Ελλάδα έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και στη σύγκρουση που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, με ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία μιας βιώσιμης λύσης.
Διπλωματική Παρέμβαση στη Μέση Ανατολή
Ο υπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του για τη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή και την επιτακτική ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας την ανάγκη να “σταματήσει ο εφιάλτης στη Γάζα”. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει συζητήσει εκτενώς με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους για την αναγκαία ανοικοδόμηση της Γάζας, προβάλλοντας τον εαυτό της ως “έντιμο διαμεσολαβητή”.
Ο Γεραπετρίτης εξέφρασε την επιθυμία της Ελλάδας να συμμετάσχει ενεργά στις διαδικασίες ειρηνικής επίλυσης, υπογραμμίζοντας πως το κύριο μέλημα είναι η λήξη της ανθρωπιστικής κρίσης και η παροχή μαζικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Η Θέση της Ελλάδας για τον Πόλεμο στην Ουκρανία
Σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, ο υπουργός επανέλαβε τη θέση της χώρας μας να υποστηρίζει το κράτος δικαίου και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εκφράζοντας την ανάγκη για μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση. Ανέφερε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια «κρίση πολιτικής ταυτότητας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη επαναπροσδιόρισης των αξιών που ενώνουν τα κράτη μέλη της.
«Η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί την ανθεκτικότητά της και την ταυτότητά της», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στέκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας.
Κυρώσεις και Διεθνής Εμπορική Πολιτική
Αναφορικά με τις κυρώσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, ο Γεραπετρίτης δήλωσε ότι οι κυρώσεις έχουν περιορισμένη επιτυχία καθώς η Ρωσία έχει βρει τρόπους να παρακάμπτει τις συνέπειές τους. Όσον αφορά τους δασμούς που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι δεν επηρεάζουν σημαντικά την ελληνική οικονομία καθώς η χώρα δεν είναι υπερβολικά εκτεθειμένη σε αυτού του είδους το διμερές εμπόριο.
Παρά ταύτα, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον ελεύθερο εμπορίο και πιστεύει ότι πρέπει να βρεθούν κοινοί τόποι συνεργασίας.
Παγκόσμιες Προκλήσεις και Δημοκρατία
Σε σχέση με τις παγκόσμιες προκλήσεις, ο Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι οι ανισότητες που υπάρχουν ανάμεσα στα έθνη απειλούν την ουσία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Αναφέρθηκε επίσης στην ανόρθωση του λαϊκισμού, που επικρατεί σε πολλές χώρες, εξηγώντας ότι το φαινόμενο αυτό συνδέεται με την κρίση των διεθνών θεσμών, οι οποίοι έχουν αποτύχει να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις.
Παρ’ όλα αυτά, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δημοκρατία διαθέτει μηχανισμό αυτοδιόρθωσης και ότι απαιτείται ισχυρή ηγεσία προκειμένου να υπάρξει πίστη στον κοινό στόχο της ειρήνης και της ευημερίας.
Στην ομιλία του, ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να επιτρέπει περισσότερη ευελιξία χωρίς να εξαρτάται από το δικαίωμα βέτο ενός μόνο κράτους, το οποίο συνήθως αντικατοπτρίζει εθνικά συμφέροντα που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα συλλογικά οφέλη της Ένωσης.
Η Ελλάδα, λοιπόν, επισημαίνει την αναγκαιότητα για συλλογική δράση και συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που ανακύπτουν σε διεθνές επίπεδο, διασφαλίζοντας ότι η φωνή της παραμένει δυνατή και σεβαστή μεταξύ των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρα από αυτήν.