Διαμάχη γύρω από την πρόταση προανακριτικής για τα Τέμπη
Η Νέα Δημοκρατία αποδομεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, χαρακτηρίζοντάς την ως ατεκμηρίωτη και νομικά αβάσιμη. Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορείται ότι υιοθετεί τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ με όρους ποινικού λαϊκισμού, αναφέροντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σοβαρά ζητήματα όπως αυτή η τραγωδία.
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στη Δικαιοσύνη, ωστόσο δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε ποινικά παιχνίδια που αποσκοπούν στην πολιτική εκμετάλλευση της κατάστασης. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ φανερώνει, σύμφωνα με τον ίδιο, όχι μόνο ανεπάρκεια αλλά και μια επιθυμία για πολιτική εκμετάλλευση ενός εθνικού πένθους.
Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ έχει στόχο να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε απέραντο δικαστήριο, αντί να αναζητήσει λύσεις στα καυτά ζητήματα της ασφάλειας και της διακυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η πρότασή του προέρχεται από τη δικογραφία και τις καταγγελίες εργαζομένων που αναδεικνύουν ανησυχίες για την ασφάλεια. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να φανεί ανακόλουθος αν απαλλάξει τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή και προτείνει μόνο για πλημμέλημα.
Αξιοσημείωτοι είναι και οι ισχυρισμοί του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος τόνισε ότι η πολιτική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ συνάδει με μια λαϊκιστική αντίληψη που στοχεύει στη εκμετάλλευση μιας εθνικής τραγωδίας για πολιτικά κέρδη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που προετοιμάζει τη δική του πρόταση προανακριτικής επιτροπής, κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για συμψηφισμό και επισημαίνει την αντίφαση στο να κατηγορούνται οι Καραμανλής και Σπίρτζης, όταν ο θάνατος 57 ατόμων σημειώθηκε επί διακυβέρνησης Καραμανλή.
Το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση για προανακριτική έρευνα σε σχέση με τους πρώην υπουργούς Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη, ζητώντας τη διερεύνηση κακουργηματικών αδικημάτων. Ζητούν έλεγχο όλων των εμπλεκομένων κυβερνητικών στελεχών και ανάληψη ευθυνών από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
Η Ελληνική Λύση δήλωσε ότι είναι έτοιμη για προανακριτική και κατηγορεί την κυβέρνηση για ευθύνες που σχετίζονται με την τραγωδία, ενώ η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κακουργηματική δράση.
Η Πλεύση Ελευθερίας αμφισβήτησε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι δεν καλύπτει όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περιλαμβάνεται, κάτι που δείχνει μία διάθεση να εξαιρεθούν ορισμένα άτομα από τις ποινικές ευθύνες.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, δεσμεύτηκε ότι η παράταξη του δεν θα χαριστεί σε κανέναν και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα ελεγχθούν. Παράλληλα, νομικοί κάλεσαν σε προσοχή σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι περιλαμβάνει ελλείψεις και δεν είναι νομικά στέρεη, καθώς υπάρχει ασάφεια γύρω από τη σύνδεση των προτεινόμενων αδικημάτων με τις συγκεκριμένες υποθέσεις.
Σημειώνεται πως η Νέα Δημοκρατία εξετάζει το σύνολο της δικογραφίας και αναμένεται να ανακοινώσει τη θέση της μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των στοιχείων.
Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Δημήτρης Γκάτσιος