Η Ελλάδα στην Παγκόσμια Θαλάσσια Ασφάλεια
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην υψηλού επιπέδου συζήτηση για τη θαλάσσια ασφάλεια, τόνισε τη δέσμευσή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει θεματοφύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η δήλωση πραγματοποιήθηκε εν μέσω της συμμετοχής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια έχουν παγκόσμια διάσταση και επηρεάζουν όλα τα έθνη, είτε είναι παράκτια είτε περίκλειστα. Ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για την παρουσία του και τις αδιάκοπες προσπάθειές του στο ζήτημα της θαλάσσιας ασφάλειας.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημαντικότητα των Ηνωμένων Εθνών ως «θεματοφύλακες» της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που αφορούν όλους. Καθόρισε τη θαλάσσια ασφάλεια ως κρίσιμη για την ασφάλεια των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, αναφέροντας ότι πάνω από το 80% του διεθνούς εμπορίου μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.
Σημαντική για την ομιλία του ήταν η αναφορά στη ναυτιλία, την οποία χαρακτήρισε ως «βασική αξία για τον ελεύθερο κόσμο». Επισήμανε ότι η θαλάσσια ασφάλεια συνδέεται άμεσα με τις θεμελιώδεις αξίες του ελεύθερου κόσμου, όπως οι ελευθερίες της ναυσιπλοΐας και του εμπορίου. Η συμμετοχή πολλών κρατών στην εν λόγω συζήτηση αντανακλά τη συλλογική επίγνωση της σημασίας της θαλάσσιας ασφάλειας.
«Η Ελλάδα είναι γνωστή για τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, διαθέτει χιλιάδες νησιά και μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η ναυτική ιστορία της χώρας τη συνδέει με το διασυνοριακό εμπόριο εδώ και δεκαετίες. Τόνισε ότι η θάλασσα είναι κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι «θεματοφύλακας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» και ότι θα εργαστεί στενά με όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου, κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας και μετά.
Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι ο ασφαλής θαλάσσιος χώρος προάγει την παγκόσμια πολιτική και οικονομική σταθερότητα, καθώς και την βιώσιμη ανάπτυξη. Ανέφερε τις ολοένα αυξανόμενες απειλές, όπως το λαθρεμπόριο και η πειρατεία, ενώ επισήμανε την ανάγκη για συλλογική αντίδραση απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε έξι συγκεκριμένους τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσει η διεθνής συνεργασία.
Πρώτον, η αύξηση της επίγνωσης σχετικά με τον θαλάσσιο χώρο και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση των δυνατοτήτων επιτήρησης και επικοινωνίας είναι αναγκαίες. Δεύτερον, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις μη ασφαλείς και παράνομες πρακτικές που απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο και το θαλάσσιο περιβάλλον.
Τρίτον, η ενίσχυση των καλλιεργειών δυνατοτήτων στους τομείς της ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας των λιμένων είναι απαραίτητη, με την Ελλάδα να έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο σε ναυτικές επιχειρήσεις της ΕΕ. Τέταρτον, η αναβάθμιση του νομικού πλαισίου για την προστασία των θαλάσσιων περιοχών είναι καθοριστική.
Η περιβαλλοντική διάσταση, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί πέμπτο τομέα προσοχής. Τέλος, η προστασία των ναυτικών και η εκπαίδευσή τους αποτελούν τη δέκατη διάσταση της θαλάσσιας ασφάλειας που δεν πρέπει να παραλειφθεί, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν κινδύνους όπως η πανδημία και οι τρομοκρατικές επιθέσεις.
Η διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας είναι κρίσιμη και η Ελλάδα έχει αποδείξει τη δέσμευσή της να συμμετάσχει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια για τη διατήρηση της ελευθερίας και της ασφάλειας στη θάλασσα.