Η Δέσμευση της Ελλάδας για Θαλάσσια Ασφάλεια
«Δεσμεύομαι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει θεματοφύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε συνεργασία με όλες τις χώρες των Ηνωμένων Εθνών και θα συνεργαστούμε για αυτό τον πολύ σημαντικό και καίριο σκοπό», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση υψηλού επιπέδου για τη θαλάσσια ασφάλεια. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αρχικά, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια έχουν παγκόσμια διάσταση, επηρεάζοντας έθνη τόσο παράκτια όσο και περίκλειστα. Ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για την ενεργή του συμμετοχή και τις αδιάκοπες προσπάθειές του προς την κατεύθυνση της θαλάσσιας ασφάλειας.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι ο «θεματοφύλακας» της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας και ότι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η θαλάσσια ασφάλεια, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων. «Άνω του 80% του όγκου του διεθνούς εμπορίου μεταφέρεται μέσω θαλάσσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η ναυτιλία αποτελεί βασική αξία για τον ελεύθερο κόσμο. «Η θαλάσσια ασφάλεια συνδέεται άμεσα με τις θεμελιώδεις αξίες του ελεύθερου κόσμου. Κανείς δεν μπορεί να απολαύσει τις ελευθερίες των θαλασσών και του εμπορίου χωρίς την προϋπόθεση της θαλάσσιας ασφάλειας», σημείωσε, επισημαίνοντας την ευρεία συμμετοχή των κρατών μελών στη συζήτηση.
«Η Ελλάδα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, διαθέτει μια πλούσια ναυτική ιστορία και μερικές από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές παγκοσμίως», πρόσθεσε. «Για εμάς τους Έλληνες, η θάλασσα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας.» Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει θεματοφύλακας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, συνεργαζόμενη με όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η θαλάσσια ασφάλεια προάγει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, την βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία των λαών. Ανέφερε, επίσης, ότι οι σύγχρονες ασύμμετρες απειλές όπως η τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο και η πειρατεία απαιτούν συντονισμένη διεθνή απάντηση. Τόνισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και προανήγγειλε την ανάγκη για συγκεκριμένες στρατηγικές και δράσεις.
Αναφέρθηκε σε έξι τομείς όπου η συνεργασία είναι απαραίτητη. Πρώτον, απαιτείται μια πραγματική κατανόηση του θαλάσσιου τομέα και των ζητημάτων που τον αφορούν. Δεύτερον, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι μη ασφαλείς και παράνομες πρακτικές που απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον και το εμπόριο. Τρίτον, η ενίσχυση των ικανοτήτων και της επιβολής του νόμου στον τομέα της ναυσιπλοΐας είναι κρίσιμη.
Η ενίσχυση του νομικού πλαισίου είναι τέταρτος τομέας που πρέπει να τονιστεί. Η Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας παρέχει το νομικό υπόβαθρο για την διεθνή διακυβέρνηση. Πέμπτος τομέας είναι η περιβαλλοντική διάσταση, που σχετίζεται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, ο έκτος τομέας αφορά την προστασία των δύο εκατομμυρίων ναυτικών που φροντίζουν για τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές.
Ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που διατρέχουν οι ναυτεργάτες κατά τη διάρκεια κρίσεων, προειδοποιώντας ότι η ευημερία και η εκπαίδευσή τους είναι θεμελιώδεις για την εξασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας.