Η Ε.Ε. κινούμενη προς την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Συρίας
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλας, εξέφρασε την ελπίδα της ότι θα υπάρξει μια συμφωνία κατά τη διάρκεια της επερχόμενης συνόδου των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. σχετικά με την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Συρίας. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να κάνουν αυτό το βήμα, λειτουργώντας με γνώμονα την ανθρωπιστική στήριξη της περιοχής.
«Όσον αφορά τη Συρία, ελπίζω ότι σήμερα θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε για την άρση των οικονομικών κυρώσεων», δήλωσε η Κάλας σε δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ευρώπη είτε θα προσφέρει στη Συρία την απαιτούμενη ευκαιρία για σταθεροποίηση είτε η χώρα αυτή θα αντιμετωπίσει κίνδυνο να επαναληφθούν οι συνθήκες του Αφγανιστάν.
Η απόφαση που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί σχετίζεται με την άρση κυρώσεων, ενώ θα διατηρηθούν μέτρα που σχετίζονται με το καθεστώς του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και θα θεσπιστούν νέες κυρώσεις κατά των παραβατών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. έχουν ήδη καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία αναφορικά με την πολιτική αυτή, αν και η τελική απόφαση ανήκει στους υπουργούς.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας και τρόπους βιοπορισμού για τον λαό της Συρίας, ώστε να σταθεροποιηθεί η χώρα και να μπορέσει να προχωρήσει προς την ανάρρωση», είπε η Κάλας. Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι οι κυρώσεις που αναμένεται να αρθούν αφορούν κυρίως το αναγκαίο τραπεζικό σύστημα της Συρίας, το οποίο παραμένει αποκομμένο από διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Εν τω μεταξύ, οι 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά ατόμων που ευθύνονται για παραβάσεις κατά της κοινότητας των Αλαουιτών στη Συρία κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Μέτρα κατά του καθεστώτος Άσαντ και περιορισμοί στην πώληση όπλων ή εξοπλισμού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για καταστολή θα παραμείνουν σε ισχύ, όπως διπλωμάτες ανέφεραν.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι κυρώσεις που σήμερα υπάρχουν θα μπορούν να επιβληθούν εκ νέου, εφόσον η νέα ηγεσία της Συρίας αποτύχει να τηρήσει τη δέσμευσή της να σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων και να προχωρήσει σε διαδικασίες δημοκρατικής μετάβασης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ε.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία χαλάρωσης κάποιων κυρώσεων που σχετίζονται με το ενεργειακό τομέα, τις μεταφορές και την ανασυγκρότηση, αν και ορισμένα κράτη μέλη υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για να ενισχύσουν τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης και την οικονομική ανάκαμψη της Συρίας.
Προτού ανακοινώσει την πιθανή απόφαση της Ε.Ε., ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την πρόθεση να δώσει εντολή για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Συρίας, προκαλώντας έκπληξη στην διεθνή κοινότητα.
Σχολιάζοντας την προοπτική αυτής της απόφασης, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ασάντ αλ Σαϊμπάνι, δήλωσε ότι η άρση των κυρώσεων αντικατοπτρίζει τη «διεθνή βούληση» για στήριξη της χώρας του. «Η άρση των κυρώσεων δηλώνει την περιφερειακή και διεθνή βούληση να ενισχυθεί η Συρία», είπε ο Σαϊμπάνι, προσθέτοντας ότι «ο συριακός λαός σήμερα έχει μια ιστορική ευκαιρία να ανοικοδομήσει τη χώρα του».