Καπνός από τις Δασικές Πυρκαγιές του Καναδά Φτάνει στην Ελλάδα
Πάνω από την Ελλάδα έχει φτάσει ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στην επαρχία Μανιτόμπα του Καναδά. Αυτές οι πυρκαγιές, οι οποίες έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις, απελευθερώνουν μεγάλα φορτία καπνού που επηρεάζουν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και άλλα μέρη του κόσμου.
Εξάπλωση Καπνού στην Ατμόσφαιρα
Στις τελευταίες ημέρες, έχει παρατηρηθεί η παρουσία στρωμάτων καπνού στην ανώτερη ατμόσφαιρα, συγκεκριμένα πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα. Τα δεδομένα που καταγράφηκαν στις 19 Μαΐου δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, στις 2:00 το πρωί, ο καπνός παρατηρήθηκε σε ύψος 10 χιλιομέτρων από το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΑΓΓΑΙΑ) στα Αντικύθηρα. Λίγες ώρες αργότερα, γύρω στις 12:00, η παρουσία του καπνού εντοπίστηκε ξανά σε ύψη 9 και 13 χιλιομέτρων πάνω από τη Θεσσαλονίκη, από το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Ο καπνός που φτάνει σε αυτές τις τεράστιες αποστάσεις μπορεί να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα εντός ημερών, χωρίς να έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Ωστόσο, η αλληλεπίδραση του καπνού με την ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για το κλίμα του πλανήτη.
Αναγνώριση της Προέλευσης του Καπνού
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κόμβο πληροφόρησης για την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα, AtmoHub, οι εικόνες καταγράφουν τις στρωματώσεις του καπνού, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τους σταθμούς lidar του παρατηρητηρίου ΠΑΓΓΑΙΑ και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Οι οπισθοτροχιές μεταφοράς (backtrajectories) του καπνού παρέχουν πληροφορίες για την πιθανή πηγή προέλευσης, με τα αποτελέσματα του μοντέλου FLEXPART να επιβεβαιώνουν ότι ο καπνός προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική, και συγκεκριμένα από την περιοχή των μεγάλων πυρκαγιών στον Καναδά.
Η κατάσταση αυτή αποτελεί μια ακόμη υπενθύμιση των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν οι φυσικές καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο και της σημασίας της παρακολούθησης της ατμόσφαιρας για την κατανόηση και την πρόβλεψη περιβαλλοντικών φαινομένων.