Η Σημασία της Ελληνικής Στάσης απέναντι στην κρίση της Γάζας
Στην παρούσα περίοδο, η κρίση που εξελίσσεται στη Γάζα έχει προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές προκλήσεις και διεθνείς ανησυχίες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε τη θέση της ΕΕ και την ανάγκη για ενεργές πρωτοβουλίες κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη στήριξη της ολλανδικής πρότασης για την έναρξη αναθεώρησης της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ στη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Ανδρουλάκης επισήμανε την απουσία της Ελλάδας από αυτή τη σημαντική συμμαχία 17 κρατών μελών της ΕΕ, παρατηρώντας ότι ο Πρωθυπουργός δεν έκανε αναφορά στην κρίσιμη αυτή κατάσταση κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή η απουσία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εκθέτει τη χώρα διεθνώς και εγείρει σοβαρά ζητήματα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο Ανδρουλάκης, έχει χρέος να καταδικάσει δημόσια τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Γάζα, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά και ειδεχθή. Η άμεση καταδίκη αυτών των επιθέσεων και η υποστήριξη κάθε πρωτοβουλίας για κατάπαυση του πυρός αποτελούν καθήκον της. Στην ίδια κατηγορία, η προώθηση της λύσης των δύο κρατών είναι θεμελιώδους σημασίας και θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Η κατάσταση στη Γάζα απαιτεί σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση από πλευράς των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η χώρα μας πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς δικαιοσύνης, όντας πάντα στην πλευρά του σεβασμού των διεθνών κανόνων.