Ρωσία: Στρατολόγηση Μεταναστών για τον Πόλεμο στην Ουκρανία
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι περίπου 20.000 μετανάστες έχουν σταλεί να πολεμήσουν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων, μετά την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας. Αυτή η στρατηγική αναδεικνύει την επικοινωνιακή και στρατιωτική ανάγκη της Ρωσίας στη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.
Στρατολογία και Ενορχήστρωση Πολιτογράφησης
Αξιωματούχοι της στρατολογικής υπηρεσίας της Ρωσίας διενεργούν συνεχώς έρευνες προκειμένου να εντοπίσουν πρόσφατα πολιτογραφημένους άνδρες που δεν επιθυμούσαν να υπηρετήσουν στον ρωσικό στρατό. Ο Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε ότι έχουν καταγραφεί περίπου 80.000 άτομα για στρατιωτική θητεία, εκ των οποίων οι 20.000 είναι νεοπολίτες που προήλθαν από χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι νέοι αυτοί πολίτες διαφεύγουν από ένα χαμηλό βιοτικό επίπεδο και περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης στις χώρες τους, κατευθυνόμενοι στη Ρωσία με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Πολλοί από αυτούς φαίνεται να επιδιώκουν την απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας με τον ευρύτερο στόχο της κοινωνικής και οικονομικής ανέλιξής τους.
Οικονομικά Κίνητρα και Διεθνείς Στρατολογίες
Για να ενισχύσει την στρατιωτική της προσπάθεια, η ρωσική κυβέρνηση έχει θεσπίσει οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση εθελοντών, ιδιαίτερα από φτωχότερες περιοχές της χώρας. Αυτή η πολιτική έχει ξεκινήσει να εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονα, καθώς οι ανάγκες για στρατό αυξάνονται λόγω των διαρκών συγκρούσεων στην περιοχή.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στρατιώτες από χώρες όπως η Βόρεια Κορέα έχουν αναπτυχθεί στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ για να υποστηρίξουν την στρατιωτική δράση κατά των ουκρανικών δυνάμεων. Υπάρχουν αναφορές για στρατολόγηση πολιτών και από άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Κούβα, η Σενεγάλη και το Τόγκο, δημιουργώντας μια σύνθεση διεθνών δυνάμεων στο πλαίσιο της ρωσικής στρατηγικής.
Αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν τη σύνθετη και δυναμική φύση του γεωπολιτικού τοπίου, καθώς η Ρωσία αναγκάζεται να επενδύσει σε εξωτερικούς πόρους ανθρώπινου δυναμικού για να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία και να διατηρήσει τις στρατηγικές της θέσεις στην περιοχή.