Παγώσουν οι εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. και Βρετανίας με το Ισραήλ υπό το βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα
Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, με την Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ λόγω της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Η πολιτική επιλογή του Ισραήλ να διατηρήσει τον αποκλεισμό και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις συνέπειες στη ζωή των πολιτών.
Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ έχουν παγώσει άμεσα. «Η διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα βλάπτει τις σχέσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση», ανέφερε ο Λάμι, υπογραμμίζοντας την αδυναμία της Βρετανίας να προχωρήσει σε εμπορικές συμφωνίες με μια κυβέρνηση που εφαρμόζει σκανδαλώδεις πολιτικές στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
Η Κάγια Κάλας, ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, ζήτησε την επανεξέταση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και του Ισραήλ υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων. Σύμφωνα με την Κάλας, η «ισχυρή πλειοψηφία» των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. υποστηρίζει μια τέτοια αναθεώρηση, ενώ τόνισε ότι η απόφαση είναι αναστρέψιμη και εξαρτάται από την πρόοδο που θα σημειωθεί.
Η Κάγια Κάλας δήλωσε επιπλέον ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας άμεσα και χωρίς εμπόδια, επισημαίνοντας την καταστροφική κατάσταση στη Γάζα. «Η βοήθεια που επέτρεψε το Ισραήλ είναι φυσικά ευπρόσδεκτη, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Η βοήθεια πρέπει να ρέει άμεσα, γιατί αυτό είναι που χρειάζεται», ανέφερε σε δηλώσεις της.
Αντίκτυπες από τις εξωτερικές πιέσεις
Αντιδρώντας στις πιέσεις από τη Βρετανία και την Ε.Ε., η ισραηλινή κυβέρνηση κατήγγειλε «εξωτερικές πιέσεις» που προσπαθούν να επηρεάσουν τη στρατηγική και τις πολιτικές της. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί σε εξωτερικές πιέσεις να αλλοιώσουν την απόφαση του Ισραήλ να υπερασπιστεί την ύπαρξή του και την ασφάλειά του απέναντι σε εχθρούς που επιδιώκουν την καταστροφή του. Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό γραφείο εξέφρασε τη θλίψη του για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι αν η Βρετανία επιλέξει να βλάψει την οικονομία της, αυτό είναι δικό της δικαίωμα.
Η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Παρ’ όλα αυτά, το Ισραήλ ανακοίνωσε την είσοδο 93 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ στον παλαιστινιακό θύλακα, γεγονός που θεωρείται βήμα προόδου εν μέσω δεινών συνθηκών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το COGAT, οι ανάγκες της Γάζας είναι τεράστιες, με την ανθρωπιστική κρίση να επιδεινώνεται καθημερινά. Η ευρωπαϊκή κοινότητα συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στους πολίτες που πλήττονται.
Ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, ενημέρωσε ότι οι αρχές του Ισραήλ έχουν απαιτήσει συγκεκριμένες διαδικασίες για την είσοδο της βοήθειας, προκαλώντας καθυστερήσεις και δυσκολίες στην παράδοση των απαραίτητων προμηθειών. Το γεγονός ότι οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, καθιστά την εισαγωγή βοήθειας κρίσιμη για την επιβίωση των ανθρώπων στη Γάζα.
Στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς και θα καταλάβει επιπλέον εδάφη στη Γάζα. Όπως δήλωσε ο αρχηγός του στρατού, «εμείς προχωρούμε με δομημένο σχέδιο και θα καταστήσουμε υπεύθυνη τη Χαμάς για τη δράση της». Η ηγεσία του Ισραήλ είναι αποφασισμένη να εκκαθαρίσει την τρομοκρατική υποδομή που απειλεί την ασφάλεια της χώρας.
Η κλιμακούμενη βία και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να σκοτώνουν πολίτες στη Γάζα, με αναφορές για περισσότερους από 70 θανάτους την Τρίτη. Η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας όχι μόνο προκαλεί σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, αλλά αποτελεί επίσης σημείο τριβής στις διεθνείς σχέσεις και την πολιτική διάσταση της περιοχής.