Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη 21 Μαΐου, την τακτική μηνιαία ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, υπό την προεδρία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη. Η συνεδρίαση έχει σκοπό να προσφέρει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και τις ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας που εξακολουθεί να πλήττεται από τη σύγκρουση.
Η ενημέρωση αυτή θα πραγματοποιηθεί από τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Γκίαρ Πέντερσεν, και τον Διευθυντή του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Ράμες Ραζασίνγκαμ, και θα ακολουθήσουν κλειστές διαβουλεύσεις για την ανάλυση της κατάστασης και την ανάπτυξη στρατηγικών παρέμβασης.
Η συζήτηση λαμβάνει χώρα τη στιγμή που ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, ‘Άχμεντ Αλ-Σάραα, ο οποίος είναι πρώην ηγέτης της οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS), και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από το Συμβούλιο Ασφαλείας, επιχειρεί να προωθήσει μια εκτενή διπλωματική προσέγγιση με στόχο την αποκατάσταση της διεθνούς θέσης και των σχέσεων της Συρίας.
Εξάγγειλες Αλλαγών και Διπλωματικές Πρωτοβουλίες
Στις 13 Μαΐου, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Συρίας, κατόπιν συνάντησής του με ηγέτες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) στη Σαουδική Αραβία. Η απόφαση αυτή προήλθε από αίτημα του πρίγκιπα διάδοχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και προέβλεπε συγκεκριμένα μέτρα ως προϋποθέσεις.
Ο Τραμπ διατύπωσε πέντε αιτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ μέσω των Συμφωνιών Αβραάμ, την αποχώρηση όλων των «ξένων τρομοκρατών» από τη Συρία, την απέλαση Παλαιστινίων μαχητών και τη στήριξη κατά της αναβίωσης του ISIS. Αυτά τα σημεία αναμένονται να συζητηθούν εκ νέου στη συνεδρίαση.
Επιπλέον, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας ανακοίνωσε στις 20 Μαΐου ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να άρουν όλες τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Συρίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Πέντερσεν εξέφρασε την ελπίδα ότι η άρση των κυρώσεων θα “ξεκλειδώσει περιφερειακή στήριξη και θα επιτρέψει τη βελτίωση βασικών υπηρεσιών”.
Η Στάση της Ελλάδας και η Σημαντικότητα της Σταθερότητας
Η Αθήνα επισημαίνει ότι η σταθερή και ευημερούσα Συρία είναι προς όφελος της περιφερειακής ασφάλειας. Η υποστήριξη της Ελλάδας προς τη Συρία δεν είναι άνευ όρων: η αναστολή των κυρώσεων υπογραμμίζεται από προϋποθέσεις, που περιλαμβάνουν σεβασμό προς τις θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες καθώς και μια συμπεριληπτική πολιτική διαδικασία που θα προστατεύει όλα τα κοινωνικά στρώματα της χώρας χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. Επίσης, η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεικνύει εμπράκτως τη δέσμευσή της στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε ήδη επισκεφθεί τη Συρία τον προηγούμενο Φεβρουάριο, συμμετέχοντας σε συναντήσεις με τον μεταβατικό Πρόεδρο, Αχμέντ Αλ-Σάρα και τον Υπουργό Εξωτερικών, Άσαντ Αλ-Σιμπάνι, στη Δαμασκό, υπογραμμίζοντας την αφοσίωση της Ελλάδας για μια θετική και σταθερή εξέλιξη στη περιοχή.
Ανθρωπιστική Κρίση και Ανάπτυξη
Ο Ράμες Ραζασίνγκαμ αναμένεται να τονίσει τις ζωτικές ανθρωπιστικές ανάγκες της Συρίας σχετικά με την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα και την επιστροφή προσφύγων και εκτοπισμένων. Παρά τις προόδους που έχουν γίνει, η ασφάλεια παραμένει εύθραυστη, με πρόσφατες επιθέσεις σε Αλαουίτες στην ακτή και συγκρούσεις με Δρούζους γύρω από τη Δαμασκό, που προκάλεσαν σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις.
Οι δηλώσεις των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένονται να εστιάσουν στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας και την υλοποίηση της συμφωνίας της 10ης Μαρτίου με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), προκειμένου να ενσωματωθούν στον κρατικό μηχανισμό. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει επίσης την ανάγκη να επαναληφθεί η δέσμευση για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας κι όλοι οι συμμετέχοντες καλούνται να εργαστούν για την εφαρμογή μιας συμπεριληπτικής πολιτικής διαδικασίας, σύμφωνα με το Ψήφισμα 2254 του Δεκεμβρίου 2015, που στοχεύει στη δημιουργία μιας αντιπροσωπευτικής και νομιμοποιημένης νομοθετικής αρχής.