Η Υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και η Σύγχυση γύρω από το Habeas Corpus
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κρίστι Νόεμ, προκάλεσε αναστάτωση κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, όταν ανέφερε ότι το habeas corpus συνδέεται με την εξουσία της κυβέρνησης να απελαύνει μετανάστες, ένα σχόλιο που αναδείκνυε μια σοβαρή σύγχυση σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων.
Συγκεκριμένα, η κυρία Νόεμ αποκρίθηκε σε ερωτήσεις σχετικά με δηλώσεις του συμβούλου του Λευκού Οίκου, Στίβεν Μίλερ, ο οποίος είχε απειλήσει με αναστολή της αρχής του habeas corpus σε περίπτωση που δικαστές αντισταθούν στις προεδρικές πολιτικές απελάσεων, οι οποίες στοχεύουν στη μαζική απέλαση μεταναστών.
Η Σημασία του Habeas Corpus
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, η Δημοκρατική γερουσιαστής Μάγκι Χασάν ρώτησε την υπουργό σχετικά με την έννοια του habeas corpus. Η υπουργός κατά την απάντησή της αποκάλεσε το habeas corpus συνταγματικό δικαίωμα του προέδρου να απελαύνει ανθρώπους, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση της γερουσιαστή, η οποία την διόρθωσε: «Το habeas corpus είναι η νομική αρχή που υποχρεώνει την κυβέρνηση να εξηγεί δημόσια τους λόγους σύλληψης και φυλάκισης οποιουδήποτε».
Η γερουσιαστής υποστήριξε ότι χωρίς την προστασία που παρέχει αυτή η αρχή, η κυβέρνηση θα μπορούσε να συλλαμβάνει και να φυλακίζει πολίτες χωρίς λόγο, κάτι που θα αντέβαινε στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας.
Η Θέση της Υπουργού και οι Πολιτικές Αποφάσεις
Η υπουργός φαίνεται να επαναδιατύπωσε την απάντησή της, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει το habeas corpus αλλά ότι η απόφαση για την αναστολή του εξαρτάται από τον πρόεδρο. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι θα τηρηθούν οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει αναγάγει την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης σε κεντρική προτεραιότητα της διοίκησής του, χαρακτηρίζοντας τη μετανάστευση ως «εισβολή» και τοποθετώντας τη συζήτηση γύρω από τις απελάσεις στο προσκήνιο των δημόσιων συζητήσεων μέσω φιλικών μέσων ενημέρωσης.
Ωστόσο, οι υποσχέσεις του για μαζικές απελάσεις «εκατομμυρίων» μεταναστών συναντούν σοβαρές νομικές προκλήσεις, κυρίως από αποφάσεις δικαστηρίων – ακόμη και του Ανώτατου Δικαστηρίου, που αν και έχει συντηρητική πλειοψηφία, αναγνωρίζει τα δικαιώματα των ατόμων που απειλούνται με απέλαση.