Ο Ηνωμένος Έθνος καταδικάζει την απέλαση εγκύων και θηλαζουσών από τη Δομινικανή Δημοκρατία στην Αϊτή
Ο ΟΗΕ επικρίνει την απέλαση σχεδόν χιλίων εγκύων και θηλαζουσών γυναικών από τη Δομινικανή Δημοκρατία στην Αϊτή, καταδικάζοντας τη διαδικασία αυτή ως παραβίαση των διεθνών κανόνων. Οι αρχές της Δομινικανής Δημοκρατίας έχουν αυξήσει σημαντικά τις απελάσεις τους τελευταίους μήνες, με συγκεκριμένες στατιστικές που δείχνουν ότι σχεδόν 20.000 άτομα έχουν απελαθεί το προηγούμενο διάστημα.
Η ομάδα ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, σε ανακοίνωσή της, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της σχετικά με την αύξηση του αριθμού των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών που απελαύνονται από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη για σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων και η προάσπιση των δικαιωμάτων αυτών των ευάλωτων ομάδων.
Επιπτώσεις από την εφαρμογή αυστηρών μέτρων
Από τις 22 Απριλίου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), σε συνεργασία με τις Αϊτινές αρχές, έχει παρέχει βοήθεια σε περίπου 15 εγκύους και 15 θηλάζουσες γυναίκες καθημερινά κατά τη διάρκεια των διελεύσεων στα σύνορα των δύο κρατών. Ωστόσο, οι αρχές της Δομινικανής Δημοκρατίας απαιτούν απόλυτα έγγραφα και είναι σε θέση να απελάσουν οποιονδήποτε δεν έχει άδεια νόμιμης παραμονής, ακόμη και αν είναι εγκυμονούσες ή μητέρες με βρέφη.
Ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λουίς Αμπιναδέρ, έχει δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της μετανάστευσης από την Αϊτή, καθιστώντας την κύριο στρατηγικό στόχο της κυβέρνησής του τα τελευταία χρόνια. Αυτή η πολιτική έχει επιφέρει σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, ιδίως για τις ομάδες που πλήττονται περισσότερο, όπως οι εγκυμονούσες γυναίκες και οι μητέρες.
Η ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή
Η Αϊτή υποφέρει από χρόνια κοινωνική και πολιτική αστάθεια, που έχει οδηγήσει σε αύξηση της βίας από συμμορίες. Οι συμμορίες αυτές έχουν κατηγορηθεί για μια σειρά εγκλημάτων, όπως φόνους, βιασμούς και απαγωγές για λύτρα, γεγονός που έχει επιδεινώσει την κατάσταση και έχει προκαλέσει τη μαζική μετακίνηση πληθυσμού εντός της χώρας. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι λόγω της δράσης των συμμοριών έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.
Η Ουλρίκα Ρίτσαρντσον, συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην Αϊτή, τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτεί περισσότερη περιφερειακή αλληλεγγύη για την υποστήριξη των θυμάτων αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.
Η κατάσταση στην Αϊτή και οι αποφάσεις που αφορούν την απέλαση ευάλωτων ομάδων έχουν σημαντικές ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιπτώσεις, οι οποίες απαιτούν άμεση προσοχή και δράση από τη διεθνή κοινότητα.