Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Προστασία των Αμάχων
Αύριο έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα εστιάσει στην προστασία των αμάχων στις ένοπλες συγκρούσεις. Η συγκέντρωση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική, και οι συμμετοχές αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, εν μέσω των συνεχιζόμενων κρίσεων που πλήττουν διάφορες περιοχές του κόσμου.
Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης θα είναι οι εξελίξεις στη Γάζα, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews στη Νέα Υόρκη, Νίκος Μελέτης. Το Συμβούλιο προγραμματίζει να ανα αναδείξει τις ανθρωπιστικές ανάγκες στην περιοχή, ιδίως για τους πληθυσμούς που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες από τις εχθροπραξίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της συνεδρίασης και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραθέσει δήλωση εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφορικά με τις θέσεις και τις προτάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.
Διπλωματικές πηγές αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις καλές της σχέσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς και με τους περιφερειακούς παίκτες, προκειμένου να προωθήσει μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την άμεση και ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μεγάλη κλίμακα, τη διακοπή των εχθροπραξιών, καθώς και την επιστροφή των ομήρων. Επιπλέον, στόχος είναι και η αποκατάσταση της Γάζας με μελλοντική προοπτική τη δημιουργία δύο κρατών.
Αναφορικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διπλωματική πηγή επεσήμανε ότι η διάρρηξη των σχέσεων με το Ισραήλ τη δεδομένη στιγμή δεν θα ήταν επωφελής. Αντίθετα, η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας κρίνεται απαραίτητη για την ειρηνική επίλυση της κρίσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή, η οποία πλήττεται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας τις θέσεις της Ελλάδας σε διεθνείς συναντήσεις, δήλωσε τη στήριξή της στην προσπάθεια αποκατάστασης και μετάβασης στη Συρία, με στόχο την υπέρβαση του δύσκολου παρελθόντος. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και μέσω δημοκρατικών διαδικασιών.
Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Μια Χρήσιμη Επιτυχία
Σχετικά με την αναφορά του πρωθυπουργού για τη θαλάσσια ασφάλεια, με έμφαση στις ηλεκτρικές συνδέσεις και την μεταφορά δεδομένων, διπλωματικές πηγές τόνισαν πως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου είναι μια προτεραιότητα. Ωστόσο, η ακριβής υλοποίησή της θα εξακολουθήσει να γίνεται με όρους που να διασφαλίζουν την ασφάλεια τόσο της Ελλάδας όσο και της περιφέρειας.
Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, προγραμματίζεται σύντομα η συνεδρίαση της διαδικασίας πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας, πιθανότατα μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου. Υπάρχει πιθανότητα αυτή να διεξαχθεί πριν από τις 15 Ιουλίου, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων και τη διατήρηση της ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή.