Η Συνεχιζόμενη Ανθρωπιστική Κρίση στη Λωρίδα της Γάζας
Η φρίκη στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται να μην έχει τέλος. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει καταφέρει να φτάσει στη συγκεκριμένη περιοχή είναι περιορισμένη, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα το βράδυ της Τετάρτης. Οι διεθνείς πιέσεις προς το Τελ Αβίβ αυξάνονται, με στόχο να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και να διευρυνθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες που πλήττονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα επανεξετάσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς της με το Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε συνέντευξη τύπου μετά από πέντε μήνες, δείχνοντας μια στρατηγική αμυντική στάση σε σχέση με τις στρατιωτικές του ενέργειες. Όπως δήλωσε, “Το Ισραήλ θα ελέγχει ολόκληρη τη Γάζα μέχρι το τέλος του πολέμου.” Στις δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι ανοιχτή σε ευκαιρίες για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός καθώς και σε συμφωνία ανταλλαγής ομήρων.
Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε επίσης σε 20 ομήρους που είναι “σίγουρα” ζωντανοί στη Γάζα και τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή για να διατηρηθεί η ελευθερία δράσης του Ισραήλ. Σύμφωνα με αυτόν, η εφαρμογή του σχεδίου του Τραμπ για τη μετεγκατάσταση στη Γάζα αποτελεί προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου. Το κύριο θέμα της δήλωσής του ήταν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιλογή νέου επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας, παρά την αντίθεση της Γενικής Εισαγγελίας του Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο Νετανιάχου, το Ισραήλ “σκότωσε πιθανότατα” τον ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Σινουάρ, ενώ ο ΟΗΕ επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής, “καμία προμήθεια δεν έχει καταφέρει να φύγει από την περιοχή φόρτωσης Κερέμ Σαλόμ” λόγω περιορισμένων ανθρωπιστικών συνθηκών.
Διεθνείς Αντιδράσεις για τα Γεγονότα στη Τζενίν
Η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Νετανιάχου θέτει ξεκάθαρα τους στρατηγικούς στόχους της ισραηλινής κυβέρνησης στην περιοχή της Γάζας, αλλά η οργή και η διεθνής καταδίκη κορυφώνονται για το περιστατικό στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, όπου Ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικά πυρά κατά αντιπροσωπείας ξένων διπλωματών. Ιταλία και Γαλλία έχουν καλέσει τους Ισραηλινούς πρεσβευτές στις χώρες τους για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν.
Η Ισπανία έχει εκφράσει την πρόθεση να διαμαρτυρηθεί, καλώντας τον επιτετραμμένο της ισραηλινής πρεσβείας στη Μαδρίτη, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση, υπογραμμίζοντας τη σημασία του σεβασμού των διπλωματικών σχέσεων. Η Αίγυπτος αντίστοιχα καταδίκασε “κατηγορηματικά” τα πυρά κατά της διεθνούς αντιπροσωπείας, ζητώντας εξηγήσεις από το Ισραήλ για το περιστατικό αυτό, το οποίο υπογράμμισε ότι είναι αντίθετο στους διπλωματικούς κανόνες.
Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Χάρις, δήλωσε σοκαρισμένος από τις αναφορές και καταδίκασε την επίθεση ως εντελώς απαράδεκτη. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, επίσης καλεί το Ισραήλ να διερευνήσει το περιστατικό και να αποδώσει ευθύνες. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Μαξίμ Πρεβό, ζήτησε “πειστικές εξηγήσεις” για το συμβάν, επεσήμανε ότι περίπου 20 διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου ενός Βέλγου, βρέθηκαν στο στόχαστρο των προειδοποιητικών πυρών.
Μεγάλος αριθμός διπλωματών συμμετείχε στην επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία και o Καναδάς, γεγονός που καταδεικνύει την διεθνή διάσταση του περιστατικού και την ανάγκη για περισσότερη προσοχή στα ανθρωπιστικά ζητήματα της περιοχής. Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε τους Ισραηλινούς στρατιώτες ότι χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά κατά της αντιπροσωπείας, υπογραμμίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης.
Είναι επιτακτική ανάγκη οι διεθνείς κοινοτικές δυνάμεις να ενεργήσουν για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω ανθρώπινες απώλειες και ανθρωπιστική κρίση.