Έκκληση για βοήθεια από απελευθερωθείσα όμηρο στη Γάζα
Μια Ισραηλινή γυναίκα, που κρατήθηκε όμηρος μαζί με τα δύο παιδιά της στη Γάζα, έχει απευθύνει μέσω διαδικτύου μια συγκινητική έκκληση για συλλογή χρημάτων, προκειμένου να μπορέσει να “ξαναφτιάξει τη ζωή της”. Μέσα σε μόλις μία ημέρα, η Ντορόν Κατς-Ασέρ καταφέρνει να συγκεντρώσει πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ.
Η 36χρονη Ντορόν, σε ανακοίνωσή της, δήλωσε: “Έχω ένα μέλλον που θέλω να οικοδομήσω, αλλά χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα μόνη μου.”
Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, οι δωρεές είχαν ξεπεράσει τα 2,3 εκατομμύρια σεκέλ (σχεδόν 570.000 ευρώ), πλησιάζοντας τον στόχο των 2,5 εκατομμυρίων που έχει ορίσει.
Η δραματική εμπειρία της Κατς-Ασέρ
Η Κατς-Ασέρ περιλαμβάνεται στους 251 ομήρους που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023, με αφορμή την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Η επίθεση αυτή οδήγησε στην εκδήλωση του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Η μητέρα της κρατήθηκε μαζί με τα δύο κοριτσάκια της, ηλικίας 4 και 6 ετών, στο κιμπούτς Νιρ Οζ. Οι τρεις τους ελευθερώθηκαν στις 25 Νοεμβρίου 2023 κατά τη διάρκεια της πρώτης εκεχειρίας.
Τόσο η Ντορόν όσο και τα παιδιά της είχαν επισκεφθεί την μητέρα της, Εφράτ Κατς, όταν συνέβη η απαγωγή. Δυστυχώς, η μητέρα της Ντορόν σκοτώθηκε κατά λάθος από ισραηλινά πυρά, ενώ προσπαθούσε να τους διασώσει.
Υποστήριξη και αποζημιώσεις για τους ομήρους
Μετά την απελευθέρωσή τους, οι επιζώντες όμηροι λαμβάνουν από το κράτος μια εφάπαξ επιταγή ύψους 50.000 σεκέλ (12.500 ευρώ) καθώς και μηνιαία επιδόματα ύψους 1.300 ευρώ για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αυτά τα επιδόματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις συνθήκες απαγωγής και τις οικογενειακές ανάγκες.
Η Κατς-Ασέρ, αφού έχει χωρίσει από τον σύζυγό της, γέννησε την τρίτη κόρη τους μόλις δύο μήνες πριν. Ανέφερε: “Βγήκα από την αιχμαλωσία αλλά δεν πήρα τη ζωή μου πίσω.”
Στο πλαίσιο της υποστήριξης αυτής της πρωτοβουλίας, ο ηγέτης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντς, κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να προωθήσουν νομοσχέδιο που θα παρέχει αυτόματα 4 εκατομμύρια σεκέλ (1 εκατομμύριο ευρώ) σε κάθε απελευθερωμένο όμηρο. “Δεν πρόκειται για φιλανθρωπία, αλλά για το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το κράτος για αυτούς των οποίων ο κόσμος κατέρρευσε εκείνη τη μαύρη μέρα,” δήλωσε ο Γκαντς στο Facebook.