Διανομή Ανθρωπιστικής Βοήθειας στη Γάζα από τον ΟΗΕ
Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις από τον ΟΗΕ, χθες, Τετάρτη (21/5), πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με τη συμμετοχή περίπου 90 φορτηγών. Ωστόσο, η πορεία αυτή «ανεκόπη» από κατοίκους που αντιμετωπίζουν την απειλή του λιμού, όπως δήλωσε εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ότι «κάτοικοι σταμάτησαν έναν μικρό αριθμό φορτηγών που μετέφεραν αλεύρι και το φορτίο τους αποσύρθηκε». Εξήγησε ότι αυτή η ενέργεια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εγκληματική, αλλά είναι περισσότερο κάτι που συνάδει με το αίσθημα των κατοίκων της Γάζας, οι οποίοι βιώνουν σοβαρή αγωνία και αβεβαιότητα αναφορικά με τις επόμενες εκ deliveries.
Το Ισραήλ, κατά την ανακοίνωση που έδωσε την Κυριακή, επιβεβαίωσε ότι επέτρεψε την είσοδο περιορισμένων ποσοτήτων βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μετά από μια περίοδο δυόμισι μηνών αποκλεισμού. Αυτή η κίνηση ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα λεηλασιών, όπως σημειώνει ο ΟΗΕ.
Αναφερόμενος σε αυτή την ανθρωπιστική αποστολή, ο ίδιος τόνισε ότι σχεδόν 200 φορτηγά του ΟΗΕ εισήλθαν στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, με το φορτίο τους να προορίζεται να εκφορτωθεί άμεσα και στη συνέχεια να επαναφορτωθεί σε άλλα οχήματα προτού καταλήξει στις αποθήκες του ΟΗΕ.
Μεταξύ των αγαθών που παραδόθηκαν, ήταν κυρίως βρεφική τροφή, αλεύρι και φάρμακα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε «διάφορους προορισμούς στη Γάζα». Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι μπόρεσε να παραδώσει αλεύρι σε ορισμένους φούρνους, επιτρέποντας την παρασκευή «φρέσκου ψωμιού για πρώτη φορά εδώ και δύο και πλέον μήνες». Οι φούρνοι, όπως έγινε γνωστό, επαναλειτούργησαν και άρχισαν να διανέμουν ψωμί στους κατοίκους της περιοχής.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα το απόγευμα, δεν είχε αναχωρήσει καμία άλλη αυτοκινητοπομπή από το Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με τον Ντουζαρίκ. Η ποσότητα της διάθεσης ανθρωπιστικής βοήθειας είναι περιορισμένη και «δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας», υπογράμμισε. Επιπλέον, η είσοδος άλλων ειδών αγαθών, όπως φρέσκα τρόφιμα, προϊόντα υγιεινής ή καύσιμα, παραμένει ακόμα απαγορευμένη.