Η Σεισμική Δραστηριότητα στην Κρήτη: Αναλύσεις και Σχόλια
Αξιοσημείωτη είναι η έλλειψη ειδικού ενδιαφέροντος για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας που προκλήθηκε από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στην Κρήτη. Αυτό επισημαίνει ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΕΡΤNews και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ τόνισε τη σημασία της κατανόησης του φαινομένου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο χρόνος στους σεισμούς αυτούς δεν έχει ιδιαίτερη σημασία», καθώς οι σεισμικές ακολουθίες δεν είναι χαρακτηριστικές του συγκεκριμένου τύπου σεισμού.
Ο κ. Παπαζάχος πρόσθεσε ότι οι σεισμοί αυτής της κατηγορίας «γίνονται και ολοκληρώνονται», με μετασεισμικές ακολουθίες οι οποίες, όπως ανέφερε, συνήθως δεν ξεπερνούν το 4 – 4.5 Ρίχτερ και σπανίως είναι αισθητές στην ευρύτερη περιοχή.
Η Διαφορά Μεταξύ Επιφανειακών και Βαθιών Σεισμών
Στην τοποθέτησή του, ο καθηγητής αναφέρεται στον σημαντικό διαχωρισμό μεταξύ βαθιών και επιφανειακών σεισμών. Οι επιφανειακοί σεισμοί, οι οποίοι συμβαίνουν στα πρώτα 10-15 χιλιόμετρα βάθους, είναι εκείνοι που προκαλούν σοβαρές ζημιές και γίνονται έντονα αισθητοί στην γύρω περιοχή. Αντίθετα, οι βαθιοί σεισμοί όπως ο πρόσφατος είναι λιγότερο καταστροφικοί, αν και μπορεί να παράγουν σημαντικά σεισμικά κύματα.
Η λεκάνη της Κρήτης, σύμφωνα με τον καθηγητή, αποδείχθηκε ότι έχει «γενικά μια τάση για σεισμούς βάθους». Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει μια ζώνη σεισμικών δραστηριοτήτων που εκτείνεται από τα 30 έως τα 150 χιλιόμετρα κάτω από την Κρήτη και τη Νάξο, δημιουργώντας σεισμούς με χαρακτηριστικά που είναι μακριά από τη συμβατική σεισμική ακολουθία. Αυτοί οι σεισμοί, αν και ενδεχομένως ισχυροί, είναι σχεδόν αόρατοι στην επιφάνεια, εκτός από την τεχνολογία που αναγνωρίζει την κίνησή τους.
Μοναδικά Χαρακτηριστικά των Βαθιών Σεισμών
Οι σεισμοί αυτοί χαρακτηρίζονται από την «μοναχικότητά» τους. Ο καθηγητής αναφέρει ότι «δεν είναι συνηθισμένο να υπάρχουν δευτερογενείς διαρρήξεις ή κομμάτια του ρήγματος που να επηρεάζουν την διαδικασία του σεισμού» και ότι οι σεισμοί αυτοί «σπάνε ένα κομμάτι μέσω ενός μηχανισμού που δεν κατανοούμε πλήρως». Αυτό σημαίνει ότι είναι μεμονωμένα φαινόμενα και δεν συνοδεύονται από μετασεισμικές ακολουθίες.
Η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, λοιπόν, αν και μπορεί να τρομάξει στο άκουσμα της έντασης, είναι αποτέλεσμα γεωλογικών διεργασιών που επικρατούν στην περιοχή και ελέγχονται από φυσικούς νόμους που ισχύουν για το βαθύ έδαφος. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τις εξελίξεις με προσοχή, διότι, όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπαζάχος, η επιστήμη συνεχίζει να μαθαίνει και να κατανοεί καλύτερα τα φυσικά φαινόμενα του πλανήτη μας.