Δημόσια Διαβούλευση για το Νομοσχέδιο Πολιτικής Προστασίας
Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τίτλο «Πλαίσιο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας: Διατάξεις για την πολιτική προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα», τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και θα είναι διαθέσιμο μέχρι την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025.
Ενδυνάμωση Ηγεσίας και Στρατηγικής Αντίκτυποι
Μεταξύ των προτεινόμενων ρυθμίσεων, αναγνωρίζεται η δυνατότητα στους περιφερειάρχες να εισηγούνται οι ίδιοι την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για περιοχές εντός των διοικητικών τους ορίων. Αυτή η αλλαγή στοχεύει στη βελτίωση του επιχειρησιακού συντονισμού, καθώς στη σύνθεση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου εντάσσεται και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.
Επιπλέον, το σχέδιο νόμου συνδέεται άμεσα με το Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ». Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται νέες παραλαβές πτητικών μέσων, ενώ το Υπουργείο Kλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει τη διαδικασία επιτάχυνσης και απλούστευσης για την πρόσληψη του πυροσβεστικού προσωπικού που απαιτείται για την επάνδρωση αυτών των μέσων, συμπεριλαμβανομένων πιλότων, τεχνικών και μηχανικών.
Νέες Κατηγορίες και Ρυθμίσεις Προσλήψεων
Μια από τις σημαντικές αλλαγές αφορά την κατάργηση του συστήματος γραπτών εξετάσεων για την πρόσληψη πυροσβεστών ειδικών καθηκόντων. Αντί αυτού, το Υπουργείο προτείνει ένα σύστημα μοριοδότησης με αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια για την εισαγωγή ιδιωτών στο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και για τη μετάταξη ήδη υπηρετούντος προσωπικού. Σημαντική είναι επίσης η μέριμνα για την ενίσχυση της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Πυροσβεστικού Σώματος, με την εισαγωγή ενός αντικειμενικού συστήματος επιλογής ιατρών βάσει καθορισμένων κριτηρίων.
Στο σχέδιο νόμου ενσωματώνεται και η δημιουργία νέας κατηγορίας πυροσβεστικού προσωπικού με τον τίτλο “Πυροσβέστες Γενικών Καθηκόντων Επί Θητεία” (Π.Ε.Θ.). Αυτή η κατηγορία θα περιλαμβάνει 150 οργανικές θέσεις, προσλαμβανόμενες για επταετή θητεία με σχέση δημοσίου δικαίου και με αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς γραπτές εξετάσεις. Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα μεταβολής του αριθμού των θέσεων μέσω προεδρικού διατάγματος.
Αποκατάσταση Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών
Ένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου, συγκεκριμένα το 16, επανακαθορίζει το πλαίσιο της αστικής ανάπλασης των εργατικών κατοικιών του οικισμού «Ληξούρι Ι» στην Κεφαλονιά, οι οποίες έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του 2014. Η αρμοδιότητα για την αποκατάσταση των ζημιών περνά στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αυτή η υπηρεσία έχει τη δυνατότητα να συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με τη εταιρεία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.», προκειμένου να αναλάβει την υλοποίηση του έργου και την έκδοση των αναγκαίων οικοδομικών αδειών.