Δραματική κατάσταση στη Γάζα σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ
Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βρίσκονται σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας αυτής της σύρραξης, όπως επισημάνθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός, περιγράφοντας μάλιστα την κατάσταση ως εξαιρετικά κρίσιμη, με έναν αυξανόμενο αριθμό πεινασμένων ανθρώπων και την κλιμάκωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Αφού πέρασαν περισσότερες από δυόμισι μήνες αποκλεισμού, η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα είναι ελάχιστη. Όπως τόνισε ο Γκουτέρες, «τελικά, η ανθρωπιστική βοήθεια μπαίνει με το σταγονόμετρο», κάτι που αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερη υποστήριξη. Αυτό που επιτρέπεται από το Ισραήλ αντιπροσωπεύει «μία πρέζα βοήθειας, ενώ είναι αναγκαίος ένας κατακλυσμός», υπογραμμίζοντας την αδυναμία κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού.
Από τη Δευτέρα, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν εκ νέου τη μεταφορά περιορισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, «τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν 400 φορτηγά πήραν άδεια να εισέλθουν στη Γάζα από το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, ωστόσο μόλις 115 φορτηγά κατάφεραν να παραδώσουν το φορτίο τους». Αυτή η κατάσταση οφείλεται σε «εξωφρενικά εμπόδια» και περίπλοκες διαδικασίες που επιβάλλει το Ισραήλ, περιορίζοντας τον τύπο των αγαθών που είναι επιτρεπόμενα.
Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω, καθώς περίπου 160.000 παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια περιμένουν στις πύλες της Γάζας, «αρκετές για τη φόρτωση σχεδόν 9.000 φορτηγών». Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι «τα αποθέματά του, που περιμένουν εκτός της Γάζας, θα μπορούσαν να θρέψουν όλο τον πληθυσμό για δύο μήνες». Δυστυχώς, όπως ανέφερε ο Γκουτέρες, το 80% της Γάζας είναι πλέον «απαγορευμένο για τον πληθυσμό» λόγω της κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ο Γκουτέρες τόνισε ότι «χωρίς μια ταχεία, αξιόπιστη, ασφαλή και διαρκή πρόσβαση βοήθειας, περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν» και ότι οι μακροχρόνιες συνέπειες για την κοινότητα θα είναι σοβαρές. Με έκκληση προς τα εμπλεκόμενα μέρη, επαναδιατύπωσε την ανάγκη για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων, υποδηλώνοντας ότι οι ανθρωπιστικές ανάγκες απαιτούν άμεση προσοχή και δράση.