Η Ανθρωπιστική Κρίση στη Γάζα
Η κατάσταση στη Γάζα συνεχίζει να είναι δραματική, με τους Παλαιστίνιους να βιώνουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα αναγκαία είδη. Ειδικότερα, την 23η Μαΐου, δεκάδες φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας κατάφεραν να εισέλθουν στον θύλακα, προσφέροντας μια μικρή ανάσα ζωής στους κατοίκους που υποφέρουν από τον λιμό. Στους φούρνους σχηματίζονται ουρές καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί, ενώ οι σκηνές από τις κηδείες παιδιών είναι απεγνωσμένες και συγκλονιστικές.
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι αγωνίζονται καθημερινά να πάρουν λίγο φρέσκο ψωμί για τις οικογένειές τους. Για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες αδράνειας, οι φούρνοι στην νότια Γάζα έχουν αρχίσει ξανά την παραγωγή ψωμιού, προσφέροντας ελπίδα στους πληγωμένους κατοίκους του θύλακα.
Ο Βλάντιμιρ Γιόφτσεφ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό το ψωμί είναι παραδοσιακό για τη Γάζα, αλλά η μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού είναι, συμβολικά, η μυρωδιά της ελπίδας». Παρά τις μικρές αυτές νίκες, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι εξαιρετικά περιορισμένη και δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων που βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης.
Οι ανησυχητικές αναφορές για περιστατικά λεηλασιών αυξάνονται καθημερινά, με πολλούς να χάνουν τη ζωή τους ενώ επιχειρούν να αρπάξουν λίγα εφόδια από τα φορτηγά βοήθειας. Ο Τομ Φλέτσερ, βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα, επεσήμανε την απελπισία της κατάστασης, λέγοντας: «Κάποια από τα φορτηγά λεηλατήθηκαν σήμερα. Το περιμέναμε. Ο κόσμος είναι απελπισμένος».
Στην πόλη της Γάζας, πολίτες κρατούν πλακάτ με εκκλήσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παρέχουν αεροπορική βοήθεια. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, στις 21 Μαΐου 90 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια διασχίζουν τα σύνορα, με το Ισραήλ να αναφέρει 107 φορτηγά που πέρασαν.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να διευκολυνθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά μόνο αν απελευθερωθούν οι εναπομείναντες όμηροι. Ταυτόχρονα, επιρρίπτει ευθύνες σε ηγέτες χωρών για τη διπλωματική πίεση που δέχεται το Ισραήλ, εστιάζοντας σε δηλώσεις όπως: «Όταν οι εκτελεστές, οι βιαστές και οι δολοφόνοι βρεφών σας λένε ευχαριστώ, τότε είστε στην λάθος πλευρά της δικαιοσύνης και της ανθρωπότητας».
Καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού συνεχίζονται και εντείνονται, ο πόλεμος φαίνεται να στερείται των υποστηρικτών του και στο εσωτερικό της χώρας. Ακτιβιστές έχουν απλώσει ένα μεγάλο πανό στην ακτή κοντά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Τελ Αβίβ, καλώντας την κυβέρνηση να επιληφθεί της κατάστασης και να την τερματίσει.
Επιμέλεια: Δημήτρης Δαλιάνης