Αντιδράσεις κατά των ουγγρικών νόμων που πλήττουν την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Δεκαεπτά χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες ρυθμίσεις της Ουγγαρίας, οι οποίες θεωρούνται ότι παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης. Οι εν λόγω νόμοι στοχεύουν άμεσα άτομα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, ενισχύοντας τις εντάσεις μεταξύ της Βουδαπέστης και άλλων κρατών μελών.
Η Ουγγρική Βουλή κατά το Μάρτιο ενέκρινε νόμους που παρέχουν νομική βάση για την απαγόρευση των φεστιβάλ Pride, επιτρέποντας παράλληλα στην αστυνομία να χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για την καταγραφή των συμμετεχόντων. Επιπλέον, το Απρίλιο εγκρίθηκαν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, σύμφωνα με τις οποίες η Ουγγαρία αναγνωρίζει μόνο δύο φύλα: το αρσενικό και το θηλυκό.
Η ενωμένη φωνή των ευρωπαϊκών κρατών
Σε κοινή δήλωση, οι κυβερνήσεις των 17 αυτών χωρών δηλώνουν: «Ανησυχούμε βαθύτατα για αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες συγκρούονται με τις θεμελιώδεις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ισότητας και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Οι χώρες αυτές καλούν την Ουγγαρία να αναθεωρήσει τα μέτρα της και να διασφαλίσει ότι οι θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ θα τηρηθούν.
Η δήλωση αυτή υποστηρίχθηκε από χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, και άλλες. Όλες οι χώρες αυτές δηλώνουν ότι εάν η Ουγγαρία δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκμεταλλευτεί πλήρως τις εξουσίες της για την επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ.
Οι επόμενες κινήσεις και οι συνέπειες για την Ουγγαρία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να αναλάβει νομική δράση έναντι κρατών μελών που παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η τρέχουσα διαδικασία περιλαμβάνει μια ακροαματική συνεδρίαση των ευρωπαϊκών υπουργών, στην οποία θα εξεταστεί αν η Ουγγαρία κινδυνεύει να παραβιάσει τις κεντρικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διπλωμάτες αναφέρουν ότι αν και ενδεχομένως η διαδικασία να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις, όπως η στέρηση του δικαιώματος ψήφου για την Ουγγαρία, δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη μεταξύ των 27 χωρών για να προχωρήσουν σε τέτοιο μέτρο.
Οι διαφωνίες αυτές δείχνουν τη διχαστική φύση της πολιτικής στην περιοχή, αναδεικνύοντας τη συνεχή ανάγκη για διάλογο και συνεργασία προκειμένου να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των πολιτών.