Ως προθεσμία ικανοποίησης του αιτήματός τους όρισαν την 8η Φεβρουαρίου, ημερομηνία «οριακή» για την απώλεια του σπουδαστικού έτους.
Την πρόθεσή τους να παραιτηθούν, εάν δεν έχουν «έμπρακτες ενδείξεις» ότι το προεδρικό διάταγμα 85/2022, που υποβαθμίζει όπως λένε τα πτυχία των καλλιτεχνών, οδεύει προς τροποποίηση, δήλωσαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι διδάσκοντες της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Ως προθεσμία ικανοποίησης του αιτήματός τους όρισαν την 8η Φεβρουαρίου, καθώς, όπως ανέφεραν, η ημερομηνία είναι «οριακή» για την απώλεια του σπουδαστικού έτους.
Η Δηώ Καγγελάρη, διευθύντρια σπουδών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (η οποία τελεί υπό κατάληψη από τους σπουδαστές), εξέφρασε την αλληλεγγύη της στο αίτημα των διδασκόντων και των σπουδαστών για τροποποίηση του Π.Δ., ενώ δήλωσε αισιόδοξη ότι θα βρεθεί λύση, καθώς το αίτημα αφορά «όλο τον καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο».
Εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής, ο Νίκος Χατζόπουλος σημείωσε ότι ο Σύλλογος γνωρίζει πως η επίλυση του ζητήματος της διαβάθμισης των δραματικών σπουδών μπορεί να είναι χρονοβόρα. Ωστόσο, πρόσθεσε, χρειάζεται πολιτική βούληση και σαφή δείγματα «ότι θα ξεκινήσουν επιτέλους οι διεργασίες». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύλλογος θα προβεί σε μια σειρά από ενέργειες, στις οποίες (εκτός από το αίτημα τροποποίησης του Π.Δ. και το ενδεχόμενο παραίτησης των καθηγητών) περιλαμβάνεται και το αίτημα ακρόασης από τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, η στήριξη των ιδιωτικών δραματικών σχολών που έχουν ήδη καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης του Π.Δ., η επεξεργασία άλλων προτάσεων σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και ο διάλογος με τους καθηγητές άλλων κρατικών σχολών και τμημάτων Θεατρικών Σπουδών.
Σε ερώτηση της «Κ» αν οι διδάσκοντες έχουν ως προς τα παραπάνω τη στήριξη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, η κ. Καγγελάρη θύμισε ότι τόσο το διοικητικό συμβούλιο, όσο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου έχουν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους για το επίμαχο Π.Δ., με πρόσφατη ανακοίνωσή τους. «Από εκεί και πέρα», πρόσθεσε ο κ. Χατζόπουλος, «ο σύλλογος των καθηγητών έχει και μια αυτονομία και δεν είναι άμεσα εξαρτώμενος από την καλλιτεχνική διεύθυνση».
Μιλώντας στην «Κ», ο Γιάννης Ρήγας, διευθυντής σπουδών της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (η οποία επίσης τελεί υπό κατάληψη), δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες ο σύλλογος των εκεί διδασκόντων θα αποφασίσει τη δική του στάση. «Η προσωπική μου άποψη», είπε ο κ. Ρήγας, «είναι ότι το Π.Δ. πρέπει να αποσυρθεί και η πολιτεία να ζητήσει την άποψη όσων έχουν άμεση σχέση με τη διδασκαλία της τέχνης του ηθοποιού, δηλαδή εκείνων που διδάσκουν υποκριτική».
Αμέσως μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Σύμφωνα με τον κ. Γιατρομανωλάκη, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, με τους διδάσκοντες να αναγνωρίζουν ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει συγκεκριμένο ρόλο στο όλο ζήτημα. Ο υφυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να συζητήσει περαιτέρω με τους διδάσκοντες και να μεταφέρει στα συναρμόδια υπουργεία τα αιτήματά τους, μόλις αυτά αποκρυσταλλωθούν.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr