Η Μουσική Δημιουργία Εμπνευσμένη από Νύμφες
Οι νύμφες έχουν αποδειχθεί αναπάντεχοι συνεργάτες στη δημιουργία ενός καινοτόμου μουσικού έργου, το οποίο βασίζεται στα δεδομένα των πτήσεών τους. Η μουσικός Έλι Γουίλσον ανέλαβε τη σύνθεση του έργου με τον τίτλο «Moth x Human», το οποίο δημιουργήθηκε σε έναν προστατευμένο βιότοπο στο Parsonage Down, στην κομητεία Γουίλσιρ της Βρετανίας. Σε αυτήν την περιοχή, οι 80 διαφορετικοί τύποι νυμφών επικοινωνούν μέσα από ήχους που δημιουργούνται κατά την προσγείωσή τους σε ειδικούς αισθητήρες.
Η Γουίλσον χρησιμοποίησε τους ήχους που παρήγαγαν οι νύμφες για να συνθέσει ένα πολύπλοκο μουσικό κομμάτι που περιλαμβάνει βιολί, τσέλο, τρομπόνι, πιάνο και συνθεσάιζερ. Το έργο θα παρουσιαστεί σε δύο συναυλίες στο Southbank Centre του Λονδίνου, στις 5 Ιουλίου, στο πλαίσιο του New Music Biennial.
Η Γουίλσον εξέφρασε την επιθυμία της να δημιουργήσει ένα μουσικό κομμάτι που να συμπεριλαμβάνει τις μελωδίες που προέρχονται από τα ίδια τα έντομα. «Οι νύμφες παρήγαγαν τυχαία αυτές τις μικρές μελωδίες – σύντομα μοτίβα και φράσεις που χρησιμοποίησα για να δομήσω το υπόλοιπο έργο, συμπεριλαμβανομένου του χτυπήματος στο σώμα του τσέλου, το οποίο αναπαριστά τον ήχο μιας νύμφης που έχει παγιδευτεί σε λάμπα», είπε χαρακτηριστικά.
Δυστυχώς, οι πληθυσμοί των νυμφών έχουν υποστεί δραματική μείωση παγκοσμίως, κυρίως λόγω της απώλειας βιότοπων, της χρήσης φυτοφαρμάκων καθώς και της κλιματικής κρίσης. Αυτή η μείωση έχει σοβαρές συνέπειες για τα οικοσυστήματα, καθώς οι νύμφες αποτελούν πρωτεύουσα τροφή για νυχτερίδες, κουκουβάγιες και άλλα πτηνά, ενώ συνεισφέρουν σημαντικά στην επικονίαση, έναν ρόλο που δεν έχει πλήρως κατανοηθεί.
«Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν την πτώση του πληθυσμού των νυμφών, καθώς δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα. Ωστόσο, η σημασία τους για το οικοσύστημά μας είναι εξίσου μεγάλη με αυτή των μελισσών και των πεταλούδων», εξήγησε η Γουίλσον.
Η μουσικός ολοκλήρωσε το έργο της με τη στήριξη του Oxford Contemporary Music, σε συνεργασία με βιολόγους της βιοποικιλότητας από το UK Centre of Ecology and Hydrology. Το έργο έχει σχεδιαστεί για να αναδείξει τις συνέπειες της μείωσης των πληθυσμών νυμφών στη Βρετανία, χρησιμοποιώντας δεδομένα από περιοχές όπου επιβιώνουν μόλις 19 είδη νυμφών.
«Ήθελα η διαφορά στους πληθυσμούς των νυμφών να είναι ηχητά αισθητή», δήλωσε η Γουίλσον. «Στην αρχή του έργου υπάρχουν πολλοί ήχοι, ενώ στο τέλος σχεδόν καθόλου», πρόσθεσε, επισημαίνοντας τη δραματική αντίθεση που απεικονίζει τις αλλαγές στο περιβάλλον.
Η Γουίλσον ανέφερε επίσης ότι οι επιστήμονες με τους οποίους συνεργάστηκε ήταν ενθουσιασμένοι με την ιδέα να μετατραπεί η δουλειά τους σε μουσική. «Προσπαθούν να μεταφέρουν το μήνυμα για την καταστροφική μείωση των νυμφών, αλλά οι αριθμοί δεν έχουν πάντα αντίκρισμα. Η μουσική μπορεί να αποτελέσει έναν πιο άμεσο και προσιτό τρόπο να κατανοήσουμε την καταστροφή που εκτυλίσσεται», τόνισε.
Η Γουίλσον δεν είναι η μόνη μουσικός στην Βρετανία που χρησιμοποιεί τη φύση για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την κλιματική κρίση. Ο Κόσμο Σέλντρεϊκ έχει προσφύγει νομικά προκειμένου να αναγνωριστεί το δάσος του Ισημερινού ως συνδημιουργός ενός τραγουδιού που έγραψε. «Η φύση της οικολογικής κρίσης είναι επείγουσα και συνολική. Οι φυσικοί ήχοι έχουν μεγάλη δύναμη, και η μουσική που βασίζεται στη φύση μπορεί να μεταδώσει μηνύματα για τον φυσικό κόσμο πιο αποτελεσματικά από την επιστήμη», εξήγησε ο Σέλντρεϊκ.
Τα Radio Lento γιόρτασε πρόσφατα την πέμπτη επέτειό του, μεταδίδοντας «σιωπή» από 105 τοποθεσίες σε 26 κομητείες του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, η βρετανική αρχιτεκτονική εταιρεία Heatherwick Studio εργάζεται για τη μετατροπή ενός ακατοίκητου νησιού στη Σεούλ της Νότιας Κορέας σε δημόσιο πάρκο, με μουσικές παραστάσεις που βασίζονται σε ηχητικά κύματα που προέρχονται από το ορεινό τοπίο. Η Φινλανδία, από την άλλη πλευρά, έχει προχωρήσει ακόμα παραπέρα, αναγνωριζόμενη ως η πρώτη χώρα παγκοσμίως που καθόρισε ένα επίσημο ηχητικό τοπίο.