Η Greenpeace διεκδικεί την ελευθερία του λόγου μέσω μιας πρωτοποριακής αγωγής
Σε μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία, η Greenpeace προσφεύγει στο ολλανδικό δικαστήριο, προκειμένου να διεκδικήσει την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και καταπολεμά τις καταχρηστικές αγωγές SLAPP. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις επιθέσεις της αμερικανικής εταιρείας πετρελαιαγωγών Energy Transfer, η οποία έχει προσβάλει την οργάνωση μέσω δύο SLAPP αγωγών, μιας πρακτικής που χρησιμοποιείται συχνά για να εκφοβίσει και να φιμώσει τους ακτιβιστές.
Οι αγωγές αυτές κατατέθηκαν ως αντίποινα για την στάση της Greenpeace που υποστήριξε τις ειρηνικές διαδηλώσεις το 2016 ενάντια στον αγωγό Dakota Access, που είχαν οργανωθεί από αυτόχθονες πληθυσμούς. Η πρώτη υπόθεση απορρίφθηκε, αλλά η Greenpeace συνεχίζει την υπεράσπισή της στη δεύτερη, η οποία ακόμη εκκρεμεί.
Οι Επιπτώσεις της Αγωγής και η Αντίσταση στην Αδικία
Η Greenpeace διοργάνωσε παρουσία έξω από το δικαστήριο στο Άμστερνταμ για την πρώτη ακρόαση της υπόθεσης, με ακτιβιστές και συμμάχους να κρατούν ένα πανό που έγραφε: «ENERGY TRANSFER, ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ – ΟΠΟΥ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ TOY ΛΟΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΗ».
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace, Mads Christensen, δήλωσε: «Η επίθεση της Energy Transfer στο δικαίωμά μας να διαμαρτυρόμαστε είναι ουσιαστικά επίθεση στην ελευθερία του λόγου όλων μας. Η Greenpeace έχει αντιμετωπίσει απειλές, συλλήψεις και βομβιστικές επιθέσεις, ωστόσο συνεχίζει να υπερασπίζεται τις αρχές της. Η υπόθεση αυτή αποτελεί μια σημαντική δοκιμασία απέναντι στις τακτικές εκφοβισμού που χρησιμοποιούν οι ισχυρές εταιρείες».
Η Νομική Διάσταση της Υπόθεσης
Η αγωγή που καταθέτει η Greenpeace αποτελεί μια σημαντική δοκιμή της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των SLAPP, η οποία υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2024. Αυτή η Οδηγία αποσκοπεί στην προστασία δημοσιογράφων, ακτιβιστών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι εκφράζονται δημόσια για ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος. Η υπόθεση είναι κρίσιμη, καθώς η δυνατότητα προστασίας του δημόσιου διαλόγου από Στρατηγικές Αγωγές Κατά Της Συμμετοχής Του Κοινού είναι απαραίτητη για την ελεύθερη έκφραση.
Η Amy Jacobsen, ανώτερη νομική σύμβουλος της Greenpeace, συμπλήρωσε: «Η υπόθεση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή προστατευτικών μηχανισμών στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Οι αγωγές που έχει ασκήσει η Energy Transfer αποτελούν παραδείγματα των καταχρηστικών νομικών ενεργειών που ήταν ανάγκη να αντιμετωπιστούν». Αυτές οι καταγγελίες δείχνουν ότι η Greenpeace είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και να εμποδίσει τις τακτικές εκφοβισμού από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες.
Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης αναμένεται να έχει σημαντικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στον τρόπο που οι οργανώσεις εξετάζουν νομικά τις αντιπαραθέσεις τους με πολυεθνικές εταιρείες και εδραιώνουν τη θέση τους στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου.