Σημαντικές Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Εκδήλωση του Economist
Η Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση ECONOMIST IMPACT. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα από το 2013, διαβεβαιώνοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των δύσκολων χρόνων της οικονομικής κρίσης.
Στο πάνελ συμμετείχε επίσης ο κορυφαίος καθηγητής οικονομικών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), Νταρόν Ατσέμογλου, ο οποίος ανήκει στους διακεκριμένους επιστήμονες που έχουν αναγνωριστεί με το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 2024. Η συζήτηση που ακολούθησε εστιάστηκε στις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στις σύγχρονες κοινωνίες και την ποιότητα της δημοκρατίας στον σύγχρονο κόσμο.
Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις από τον συντονιστή της εκδήλωσης, Daniel Franklin, αναφέρθηκε στην κατάσταση της Ελλάδας πριν από 10 χρόνια, όταν η χώρα πλησίαζε σε αβύσσους με την απειλή της εξόδου από το ευρώ. Σημείωσε ότι τότε σημειώθηκε η έναρξη ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης, το οποίο περιλάμβανε μεγάλα μέτρα λιτότητας με αποτέλεσμα την περαιτέρω απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Αυτό που άλλαξε σημαντικά, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι ότι τα δημοσιονομικά της Ελλάδας είναι πλέον σε τάξη, με την χώρα να δανείζεται σε καλύτερους όρους από την Ιταλία, ενώ παράλληλα καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα. Περιέγραψε τη δέσμευσή του για την υλοποίηση πολιτικών που θα προάγουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμπεριληπτικής ανάπτυξης, που θα ωφελήσει εξίσου όλους τους πολίτες.
Ο κόσμος σήμερα είναι διαφορετικός και οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να βρουν λύσεις σε έναν πολυπολικό κόσμο, ώστε η ενωμένη Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική, είπε ο Πρωθυπουργός. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνάντησή του με την πρώην Καγκελάριο Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας την ελπίδα του να αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα με τη στήριξή της, ενώ επισήμανε τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης στην προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας.
Ο Νταρόν Ατσέμογλου, από την πλευρά του, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις κοινωνικές συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης, επισημαίνοντας τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται και πώς αυτές μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγικότητα και τις θέσεις εργασίας. Όπως τόνισε, η δημοκρατία αντιμετωπίζει προκλήσεις αφενός λόγω της πίεσης που ασκείται από την παγκοσμιοποίηση και αφετέρου από την τεχνολογική εξέλιξη, και αναγκαία είναι η αναζήτηση δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η διακυβέρνηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη καθώς τα σύγχρονα προβλήματα απαιτούν πολύπλοκες λύσεις. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι προκλήσεις που συνεπάγεται η Τεχνητή Νοημοσύνη στις θέσεις εργασίας και την οικονομία είναι τόσο μεγάλες, που απαιτούν συλλογική δράση και ρυθμίσεις από τις κυβερνήσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα στέρεο οικονομικό υπόβαθρο που της επιτρέπει να επενδύσει στην άμυνα και σε άλλους κρίσιμους τομείς, επισημαίνοντας όμως ότι τα οικονομικά προγράμματα πρέπει να είναι βιώσιμα. Τέλος, υπογράμμισε ότι η επιτυχία της κυβέρνησής του εξαρτάται από την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών και να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης.
Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Μίλτος Σακελλάρης, πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ