Σάλος με μπόνους σε διανομείς τροφίμων που εργάζονται με υψηλές θερμοκρασίες στην Ιταλία
Στην Ιταλία, σήμερα βιώνουμε έντονες καιρικές συνθήκες και οι θερμοκρασίες έχουν ξεπεράσει τα όρια σε 18 πόλεις. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει προκύψει σοβαρός προβληματισμός σχετικά με την απόφαση της Glovo, μιας εταιρείας διαχείρισης διανομέων τροφίμων, να εισάγει οικονομικά μπόνους για τους εργαζόμενούς της με βάση τις θερμοκρασίες εκτέλεσης εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, τα μπόνους ανέρχονται στο 2% για θερμοκρασίες από 32 έως 36 βαθμούς, 4% για τις θερμοκρασίες από 36 έως 40 βαθμούς και 8% για θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η πρακτική έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Το συνδικάτο Nidil Cgil έχει αντιδράσει σφοδρά, δηλώνοντας ότι η εταιρεία στέλνει ένα «υπονοούμενο μήνυμα» που μετατρέπει τον «κίνδυνο για την υγεία σε οικονομικό κίνητρο». Ανέφερε στην Glovo ότι «καμία αποζημίωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την εργασία υπό συνθήκες ακραίου κινδύνου» και ότι η υγεία των εργαζομένων θα πρέπει να είναι προτεραιότητα.
Πολιτικές αντιδράσεις και μέτρα προστασίας
Η κατάσταση έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, Αρτούρο Σκότο, να χαρακτηρίζει την απόφαση της Glovo «απαράδεκτη». Υπογράμμισε ότι το κόμμα του προγραμματίζει να υποβάλει «επείγον κοινοβουλευτικό ερώτημα» για το ζήτημα αυτό. Οι πολιτικοί επέκριναν την εταιρεία για την έλλειψη ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενούς της, ιδιαίτερα σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες.
Σε μια αρχική αντίδραση, η περιφέρεια Πεδεμόντιο έχει επεκτείνει τα υγειονομικά μέτρα κατά του καύσωνα στους διανομείς, προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία και ασφάλεια τους σε συνθήκες καύσωνα. Αυτό περιλαμβάνει προγράμματα εκπαίδευσης και προστασίας για τους εργαζόμενους, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος κινδύνου.
Πρωτόκολλα για την θερμότητα στους χώρους εργασίας
Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν και στο Υπουργείο Εργασίας, όπου υπεγράφη πρωτόκολλο «ζέστη» που αφορά τους χώρους εργασίας σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Μαρίνα Καλντερόνε, «οι προτεραιότητές μας είναι η υγεία και η ασφάλεια κατά την εκτέλεση των εργασιακών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα εκείνων που πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους». Το πρωτόκολλο στοχεύει στο να διευκολύνει την πρόσβαση σε κοινωνικά μέτρα στήριξης σε περιπτώσεις μείωσης ή αναστολής του ωραρίου εργασίας, εστιάζοντας στην προστασία των εργαζομένων.
Ως στόχος του πρωτόκολλου είναι επίσης η εξασφάλιση προστασίας για τις επιχειρήσεις, απέναντι σε τυχόν νομικές ευθύνες που μπορεί να προκύψουν από καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για προσαρμοστικότητα σε τέτοιες καταστάσεις.
Αυτή η κατάσταση ενισχύει την ανάγκη για συνεχή διάλογο μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων, προκειμένου να διασφαλίζεται μια ασφαλής και δίκαιη εργασιακή περιβάλλον.
Ανταπόκριση από Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής