Στρατηγική Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Αύξηση Τιμών κατά 50% μέσω Φορολόγησης
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβαίνει σε μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει στην αύξηση των τιμών των ποτών με ζάχαρη, του αλκοόλ και του καπνού κατά 50% μέσα σε μια δεκαετία μέσω της φορολόγησης. Αυτή η ενέργεια κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο αποφασιστικές κινήσεις που έχει κάνει ο ΠΟΥ για την ενίσχυση των αποκαλούμενων «φόρων αμαρτίας» ή «sin taxes», με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση χρόνιων προβλημάτων υγείας και τη στήριξη των υγειονομικών προϋπολογισμών των κυβερνήσεων.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η προτεινόμενη αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανάλωση προϊόντων που σχετίζονται με σοβαρές παθήσεις όπως ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Είναι επίσης μια αναγκαία κίνηση, καθώς η παγκόσμια βοήθεια σε τομείς ανάπτυξης συνεχώς μειώνεται και το δημόσιο χρέος σε πολλές χώρες αυξάνεται σε ανησυχητικά επίπεδα.
Φορολογικές Πρωτοβουλίες και Οικονομικά Οφέλη
Ο Τζέρεμι Φάραρ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, τόνισε τη σημασία της υγειονομικής φορολογίας, δηλώνοντας: «Οι φορολογίες είναι από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που διαθέτουμε. Είναι καιρός να δράσουμε». Η πρωτοβουλία ονομάζεται «3 έως το 35» και παρουσιάστηκε κατά τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη στη Σεβίλλη.
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η εφαρμογή αυτή θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα της τάξεως του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων έως το 2035, βασισμένα σε δεδομένα από χώρες όπως η Κολομβία και η Νότια Αφρική. Κατά τα τελευταία χρόνια, ο ΠΟΥ υποστηρίζει την επιβολή φόρων σε καπνό και την αύξηση των τιμών των προϊόντων αυτών, ενώ για πρώτη φορά προτείνει μια κρατική στοχοθετημένη αύξηση τιμών και για τα τρία προϊόντα.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι οι φόροι μπορούν να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να «προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα» και να ενισχύσουν τα δικά τους υγειονομικά συστήματα με τα χρηματικά ποσά που θα συγκεντρωθούν. Για παράδειγμα, μια κυβέρνηση μιας χώρας μεσαίου εισοδήματος θα μπορούσε να αυξήσει τους φόρους σε αυτά τα προϊόντα, με την τιμή τους να αναμένεται να φτάσει τα 10 δολάρια έως το 2035, εάν υπολογιστούν οι δείκτες πληθωρισμού, όπως εξήγησε ο οικονομολόγος του ΠΟΥ Γκιγιέρμο Σαντοβάλ.
Σύμφωνα με στοιχεία, σχεδόν 140 χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε αύξηση των φόρων στον καπνό, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 50% και πλέον μεταξύ 2012 και 2022.
Μελλοντικές Συστάσεις και Φορολογία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει επίσης την έκδοση νέων συστάσεων για ευρύτερη φορολόγηση που θα περιλαμβάνει προϊόντα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Αυτή η προοπτική από τη μία πλευρά δείχνει την αποφασιστικότητα του ΠΟΥ να παλέψει κατά των προβλημάτων δημόσιας υγείας και από την άλλη, ανοίγει ένα νέο κανάλι για τη χρηματοδότηση εισαγωγών δημόσιας υγείας.
Με τη νέα αυτή στρατηγική, ο ΠΟΥ επιδιώκει να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μια πιο υγιή και βιώσιμη οικονομική πολιτική που δεν θα πλήττει μόνο την υγεία των πολιτών αλλά και τα δημόσια ταμεία.