Η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει την αποκατάσταση των κλεμμένων επιδοτήσεων
Το δύσκολο έργο της ανάκτησης των «κλεμμένων» επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ αναλαμβάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα μπορούσε να είναι η δημιουργία χρεών προς το Δημόσιο αντί των πραγματικών επιδοτήσεων, καθώς τα ποσά που είχαν παρακρατηθεί έχουν διατεθεί σε ακινήτα, πολυτελή οχήματα και άλλες υψηλού κόστους επενδύσεις.
Η πρόθεση της ΑΑΔΕ είναι να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα με στόχο να εξετάσει και να ανακτήσει τα ποσά που έχουν καταβληθεί παράνομα. Στην πρώτη φάση της επιχείρησης, η ομάδα θα επικεντρωθεί στην ανίχνευση των «αγροτών» που έλαβαν επιδοτήσεις χωρίς τη νόμιμη διαδικασία. Στη συνέχεια, θα αρχίσει η διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Διασταυρώσεις στοιχείων για την ανίχνευση των παρανομίων
Σύμφωνα με το σχέδιο που εκπονείται, πρόκειται να ξεκινήσει ένας κύκλος πολλαπλών και εκτεταμένων διασταυρώσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα εξεταστούν όλοι οι αγρότες από το 2016 και μετά, με προτεραιότητα σε αυτούς που έλαβαν τα μεγαλύτερα ποσά. Θα γίνει σύγκριση των δηλωμένων εκτάσεων με τις ιδιοκτησίες που έχουν δηλωθεί μέσω του Ε9, όπως επίσης και των μισθωτηρίων συμβολαίων, δίνοντας βάρος στα έγγραφα που έχουν εύλογη οικονομική αξία. Για τις επιδοτήσεις που σχετίζονται με ζωικό κεφάλαιο, θα διενεργηθεί έλεγχος των τιμολογίων αγοραπωλησίας.
Διαδικασία ανίχνευσης και αναγνώρισης χρεών
Η βεβαίωση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών θα γίνει σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.), ενδέχεται μάλιστα να προταθεί δέσμευση λογαριασμών για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου. Οι υπόλοιποι αγρότες που ενδεχόμενα σχετίζονται με τις παράνομες επιδοτήσεις θα κληθούν να αναγνωρίσουν τα χρέη τους, εξαιρώντας τους μεσάζοντες που ενδέχεται να εμπλέκονται.
Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας δεν είναι αμελητέος. Η συνολική διόρθωση ανέρχεται σε 415 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντικατοπτρίζει το μέγεθος των παρατυπιών και την ανάγκη για σημαντική αναδιοργάνωση των διαδικασιών επιδοτήσεων. Επιπλέον, οι προηγούμενες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 που έχουν κατατεθεί από τους εν λόγω αγρότες θα περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, διότι έχουν χρησιμοποιηθεί πιθανόν ως κάλυψη για τις παράνομες επιδοτήσεις.
Αναμένοντας την αντίκτυπο της αποφασης της Κομισιόν
Τα 415 εκατομμύρια ευρώ που σχετίζονται με την απόφαση της Κομισιόν αναφέρονται σε οριζόντιες διορθώσεις και η Κομισιόν δεν έχει ενημέρωση για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις αγροτών που έλαβαν παράνομες επιδοτήσεις. Οι τεχνοκράτες εντόπισαν κενά στις διαδικασίες που επιτρέπουν την εκταμίευση των ενισχύσεων, καλύπτοντας χρονικά την περίοδο από το 2016 έως το 2023.
Ενδιαφέρον θα έχει και η τύχη της προσφυγής που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση κατά της απόφασης της Κομισιόν, αν και αυτή η διαδικασία δεν αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις φυσικές ενέργειες ανάκτησης των παράνομων επιδοτήσεων.
Είναι σαφές πως η Κομισιόν θα παρακρατήσει τα 415 εκατομμύρια ευρώ από τις επιδοτήσεις του 2026. Κατά τον Κανονισμό, το ποσό μπορεί να διανεμηθεί σε τρεις δόσεις (2026, 2027, 2028) ανάλογα με τη συμφωνία που θα επιτευχθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όσον αφορά την αποκατάσταση των οικονομικών επιβαρύνσεων, οι υποχρεώσεις επιδοτήσεων θα καλυφθούν με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα αντισταθμίσει τις απώλειες εφόσον ο εντοπισμός των παράνομων επιδοτήσεων αποδώσει καρπούς.
Το σκάνδαλο που έχει προκύψει γύρω από τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ ενδεχομένως να έχει επίδραση και στον δημοσιονομικό σχεδιασμό για το 2026, επηρεάζοντας πιθανώς τις προτεινόμενες φοροελαφρύνσεις, με έμφαση στις άμεσες φορολογικές υποχρεώσεις. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι οι προγραμματισμένες ελαφρύνσεις δεν αναμένεται να επηρεαστούν, εκτός αν προκύψουν άλλοι μη προβλέψιμοι παράγοντες που θα απαιτήσουν αναθεώρηση των σχεδίων.